Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2024. ápr 16.

Carbonara házi tésztából

írta: Petőcz Ferenc
Carbonara házi tésztából

4 adag

433960863_10220163366113318_8678163288820515622_n.jpg

Sokan azt hiszik ismerik a carbonara készítését, készítik kolozsvári szalonnából és tejszínnel. Nos ezekből egyik sem kell bele, igyekeztünk most autentikusan elkészíteni, sikerült is. Az esztétikai értéket picit rombolhatja, hogy a házi száratított tésztás zacskócsomon végéig mentek a cicáink, így a tészta összetört.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg guanciale (házi, receptje az oldalon megtalálható)
  • 35 dkg spagetti (jelen esetben ez is házi)
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • só, frissen őrölt bors

A tésztát tegyü fel főni, közben a kockázott guancialét kezdjük el lepirítani.

434040809_10220163366793335_3050090328128633377_n.jpg

434033875_10220163366553329_5155831858387119812_n.jpg433666365_10220163364233271_1155244817869660005_n.jpg434159334_10220163363873262_6824948350497839029_n.jpg

A tojásokat a sárgákkal, sajt felével, borssal, pici sóval verjük fel. Amikor a szalonák lepírult, rászedjük ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2024. ápr 16.

Medvehagymafőzelék

írta: Petőcz Ferenc
Medvehagymafőzelék

4 adag

438952679_10220250706776780_3997262109942858773_n.jpg

Medvehagymából nem tudunk eleget venni minden formában fogy, kerül szendvicsbe, pogácsába, készült máre leves, kencébe volt isteni ízfokozó most pedig főzelékbe ejtettünk belőle és tessék, nagyon finom lett.

Egy adag: 310 kcal, fehérje: 6,43 gramm, szénhidrát: 35,1 gramm, zsír: 15,31 gramm. Plusz a feltét.

Hozzávalók: 

  • 3 csokor medvehagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 dl tejszín
  • 70 dkg burgonya
  • 2 dl tej
  • só, frissen őrölt bors
  • fél citrom leve

A medvehagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd az olajon, fedő alatt megfonnyasztjuk, míg össze nem esik. Ekkor hozzáadjuk a tejet, tejszínt és burgonyát, majd további 15 percig főzzük. A burgonya felét, az összes medvehagymát és az alaplé felét egy robotgépbe szedjük és ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2024. ápr 12.

Csicseriborsós sárgarépa főzelék garam masala pácban érlelt tofuval.

írta: Petőcz Ferenc
Csicseriborsós sárgarépa főzelék garam masala pácban érlelt tofuval.

4 adag

431869422_10220148305896822_3964072532890010157_n.jpg

Időnként megemlítjük, hogy szénhidrát csökkentett étrendre van szükségünk egészségügyi okok miatt, így az étkezési "bűnőzést" azért többnyire egészségesebb ételekkel kompenzáljuk. A most következő recept is egy ilyen főzelék, amelynek amúgy is minden asztalon helye lehet az ízek nagyszerű kontarsztja miatt.

Egy adag: 346 kcal, fehérje: 12,3 gramm, szénhidrát: 34,3 gramm, zsír 14,7 gramm

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt csicseriborsó konzerv
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 2 ek vaj
  • 1 tk római kömény
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2 cm friss gyömbér reszelve
  • 70 dkg sárgarépa kockázva
  • 5 dl alaplé (leveskockából is jó)
  • 2 dl a csicseiborsó konzerv levéből
  • só, frissen őrölt bors
  • fél citrom leve
  • ...
Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2024. ápr 11.

Nézsai almával töltött nyúl párolt lila káposztával

írta: Petőcz Ferenc
Nézsai  almával töltött nyúl párolt lila káposztával

e3c0d1d7-7ffa-4ecb-8395-c507b8b55bd3.jpg

Követőinknek nem szokatlan, hogy rendszerint visszatértünk a gyökerekhez és egy-egy múltbéli táj jellegű magyar ételt keltünk életre. A most következő nógrádi recept is ezek közé tartozik, amilyen egyszerű, annyira nagyszerű étel.

Hozzávalók:

  • 2 kg nyúlhús (egy egész nyúl hátsó része)
  • só, 1 kávéskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg alma.

A párolt káposztához:

  • 60 dkg lila káposzta
  • 2 evőkanál étolaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál 20 %-os ecet
  • csipetnyi őrölt kömény

A burgonya körethez:

  • 1 kg krumpli
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 csokor petrezselyem, só
  • ...
Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2024. ápr 07.

Tormás krémmel töltött sonkatekercs

írta: Petőcz Ferenc
Tormás krémmel töltött sonkatekercs


434053094_10220166159623154_2609285635939498027_n_1.jpg

Egy ikonikus sonkatekercs is asztalra került az ünnepek alatt. Nem csak jól néz ki, hanem nagyon finom is. Fogadjátok szeretettel.

Hozzávalók:

  • 65 g  vaj
  • 200 ml   2,8%-os tej
  • 80 g liszt
  • 200 g torma - reszelt, ecetes
  • 150 g   majonéz
  • 1 teáskanál  
  • 1 csipet   fehérbors (őrölt)
  • 18 szelet   gépsonka
  • petrezselyemzöld
  •  kaliforniai paprika, piros
  • paradicsom

Elkészítjük a besamelt (panádot). Ehhez kis hőn megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet. Csomómentesre keverjük, míg felhabzik. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és besűrítjük vele. Kiszedjük egy tálba az elkészült besamelt, hozzáadjuk a tormát, és a majonézt. Ízlés szerint sózzuk, ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2024. ápr 07.

Tormás tojáskrém

írta: Petőcz Ferenc
Tormás tojáskrém

434934922_10220192356198052_4543210359509354708_n.jpg

Túl vagyunk a tavaszi nagy ünnepen a húsvéton. Nekünk oda készült a mostani recept, finom is volt. Próbáljátok ki.

Hozzávalók:

  • 6 db főtt tojás
  • 3 ek házi majonéz
  • 3 teáskanál  mustár   (magos)
  • 3 teáskanál mustár  (krémes)
  • 6 teáskanál ecetes torma
  • 6 ek petrezselyem   (aprított)
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt ízlés szerint

Az alapanyagokat egy késes betétű robotgépbe tesszük, pürésítjük és hagyjuk összeérni az ízeket hűtőben tárolva 1-2 óra múlva fogyasztható. Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2024. ápr 07.

Tárkonyos vöröslencseleves

írta: Petőcz Ferenc
Tárkonyos  vöröslencseleves


29e4cd85-0c37-42f9-ab6f-6987574f7beb.jpg

Hozzávalók:

  • 20   ml tárkonyos étolaj
  • 1  fej vöröshagyma (140 g/fej)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 g sűrített paradicsom
  • 100 g sárgarépa
  • 50 g fehérrépa
  • 200 g vörös lencse
  • 2 ek szárított tárkony
  • 1 tk őrölt koriander
  • 2 tk curry
  • ½ tk római kömény
  • 0.25 tk őrölt kömény
  • ½ tk őrölt füstölt fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • ½ tk kurkuma
  • 1 ek daráltpaprika-krém
  • 1.2 l víz
  • só, bors
  • 2 szál szárzeller (70 g/szál)
  • 2 ek házi tárkonyecet
  • ½ db citrom leve

A tárkonyos vöröslencse-leveshez először olajat melegítünk egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. Beletesszük a sűrített ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta

2024. már 23.

Ramadan kenyér

írta: Petőcz Ferenc
Ramadan kenyér

433444163_10220166341107691_674929661453397032_n.jpg

Keresztény hitvilágunkban jelenleg a böjti időszak zajlik még pár napig, de a különböző vallások, hitvilágok külnböző böjti szokásokat ismernek. Az egyik ilyen a változó időpontú ramadan megtisztulás. Az arab kultúra része Törökország és a most következő kenyér is onnan való, ott ramadan idején alakult ki a készítése és esténként fogyasztották étel mellé, napjainkban már jobban elterjedt a fogyasztási szokása. Egyszerű elkészíteni ezt az egyszerű pékterméket, amelynek karakteres ízt a tetejére kerülő magvak adnak.

Hozzávalók:

  • 10 dkg BL 80 fehér kenyérliszt
  • 40 dkg BL 55 liszt
  • 0,5 dl olívaolaj vagy 3 dkg folvasztott vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1,5 langyos tej

A tetejére:

...
Tovább Szólj hozzá

Török Nemzetek konyhája Házi pékség

2024. már 23.

Medvehagymás karfiolkrém

írta: Petőcz Ferenc
Medvehagymás karfiolkrém

433434928_10220170150242917_4920106449158022189_n.jpg

Megszokhattátok, hogy időről időre szendvics feltétekkel jelentkezünk, hogy ne legyen unalmas sem a reggeli és sem a vacsora. Most is egy idényjellegű készült, ezt osztjuk meg veletek. Készítsétek el és fogyasszátok egészséggel, jó étvággyal!

Hozzávalók:

  • 1 karfiol kb 1 kg darabolva
  • 25 dkg ricotta
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • egy kis csokor medvehagyma darabolva 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek tejföl

Egy hőálló tálba rakjuk a karfiolt, olívaolajjal locsoljuk, sózzuk, borsozzuk, igény szerint füstölt paprikát is rakhatunk rá, majd jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje az olaj. 200 fokon alsó-felső sütésen 30 perc alatt készre sütjük.

Amikor kihűlt, akkor késes betétű robotgépbe tesszük a többi ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2024. már 21.

Hagymás rostélyos sertéstarjából

írta: Petőcz Ferenc
Hagymás rostélyos sertéstarjából

6 adag

432008614_10220155014464532_7825436472962194788_n.jpg

Sokszor mondtuk, hogy éttermi ételt otthon is lehet enni és nem is bonyolult, kiadós jó fogásunk következik most ebben a régi hagyományos sváb ételben.

Hozzávalók:

  • 6 szelet tarja
  • 6 db nagyobb vöröshagyma
  • só, bfrissen őrölt bors
  • mustár
  • 3 ek liszt
  • zsír vagy olaj

071abc38-3d05-4dc2-bc2a-3d8a95a8b78f.jpg

A hús szeleteket sózzuk, borsozzuk, mustárral kenjük, majd egy éjszakára hűtőben hagyjuk érni. Másnap egy hőálló tálat kikenünk zsírral, ennél az ételnél ez a jobb, beletesszük a húst és alsó-felső sütésen 200 fokon készre sütjük. Közben a vöröshagymákat karikázzuk és utána a karikákat szétszedjük. Egy zacskóba beletesszük a lisztet, majd a hagymákat és összerázzuk. A lisztes felület hagymakarikákat forró olajban vagy zsírban ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Sváb Nemzetek konyhája Húsok és halak

süti beállítások módosítása