Csütörtök, 2024-04-25, 14:38:02
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5504]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4049]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [594]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3303]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2021 » Március » 31 » A finomság, amitől összefut a nyál a szádban: süsd meg húsvétra Borbás Marcsi torockói-somodi kalácsát!
    08:25:28
    A finomság, amitől összefut a nyál a szádban: süsd meg húsvétra Borbás Marcsi torockói-somodi kalácsát!

    Forrás: Twice.hu |  2021.03.30.

    Ha unod már a zserbót, beiglit és társait, most a lehető legjobb helyen jársz! Hagyd a megszokott süti-recepteket, süss idén mást, lépj ki a komfortzónádból, és szánj időt erre a fantasztikus receptre. Nem bánod meg! Borbás Marcsi mennyei kalács-ötletével nemcsak az ünnepi asztalt dobod majd fel, hanem a hangulatodat is. Az elkészítése igazi aromaterápia lesz!

    A népszerű konyhatündér-műsorvezető torockói-somodi kaláccsal lepi meg idén a családját. Az édesség receptjét még Torockón leste el, most pedig a világháló népének is megmutatta. Nem a legegyszerűbb recept, erre fel kell készülni, de a sok macera végül „a világ legfinomabb” és legfoszlósabb karamellás-fahéjas-mazsolás kalácsa formájában térül meg, ínycsiklandó illatokkal.

     

    Elrontani nem lehet, szóval mi azt mondjuk, elő a kötényeket!

    Mi kell egy kalácshoz?

    A tésztához: 1,25 kg finomliszt, 1 dkg élesztő, 1 dl kovász, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 6-8 dl tej, 1 egész tojás, 10 dkg kisütött vaj.

    A töltelékhez: 3 bögre kristálycukor, ízlés szerint fahéj, 10 dkg kisütött vaj, ízlés szerint mazsola.

    Kenéshez 1 tojás.

     

    Hogyan láss hozzá?

    1. Először is, olvaszd meg a vajat, majd óvatos kevergetés közben hagyd, hogy kisüljön. Onnan fogod tudni, hogy elkészült, hogy teljesen átlátszó, az alján pedig barna morzsalék keletkezik. Emellett az illata mennyei, vajkaramellára emlékeztető. Figyeld állandóan, nehogy megégjen. Ha kész, szűrd le.

    2. Szitáld át a lisztet egy edénybe, melyben majd megdagasztod a kalácstésztát. Akkora tálat válassz, hogy a megkelt massza is elférjen benne.

    3. Három deci tejet langyosíts fel, keverj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold hozzá az élesztőt, hagyd felfutni. Ezután üsd bele az egy egész tojást, keverd el alaposan, majd öntsd a lisztre, és kezdd el összedolgozni.

    4. A kovászt is add hozzá a masszához, gyúrd tovább. És a sóról se feledkezz meg.

    5. Pótold annyi langyos tejjel, amennyit a liszt igényel – ez lehet három deci még, vagy egy liter is, attól függ, milyen minőségű lisztet használsz. A lényeg, hogy nem tapadós, rugalmas tésztát nyerj, mellyel öröm dolgozni. Több ideig kell dagasztani, mint a hagyományos kalácsot, mert a tésztát nem nyújtani fogod, hanem kihúzogatni. Ehhez pedig levegős, rugalmas, buborékos massza szükséges.

    6. Mikor összeállt (levált a kezedről és az edény faláról), a tésztához 10 dkg sült vajat dagassz, fokozatosan adagolva. Eközben a vajkaramella illat ismét az orrodba férkőzik, szóval csak szippants belőle nagyokat.

    7. Megkelesztjük. Ha felnőtt, vajas kézzel forgasd át a tésztát, és „a pince padlóján” – azaz hideg helyen ismét hagyd kelni. Ha többet dagasztasz egy kalácsnál, vajas kézzel most kell adagokra szaggatnod és formáznod a tésztát.

    8. Nyújtjuk. Teríts egy vásznat a munkalapra, lisztezd be, a kalácstésztát pedig bevajazott kézzel „fejjel lefele” borítsd rá. Ezután szépen, óvatosan húzogasd ki, mint a rétest, figyelve arra, hogy egyenletes vastagságú maradjon a tészta, ne szakadjon, és lassan felvegye a vászon méretét (kb 1 x 0.5 méter).

    9. Három bögre cukrot fűszerezz meg fahéjjal. A kinyújtott tésztára jócskán kenj a 10 dkg sült vajból. Szórj a fahéjas cukorból is rá, dobáld meg mazsolával, majd mindkét irányból, a hossza mentén hajtsd fel a tésztát a feléig. Ekkor megint locsold meg vajjal, hintsd meg cukorral és mazsolával, és most a szélessége mentén hajtsd fel mindkét irányból a közepéig. Locsold/szórd a maradék vajjal/cukorral, mazsolával, és göngyöld fel az egészet.

    10. Vastagon kizsírozott tepsibe helyezd, lehetőleg patkó formában. Hagyd újra megkelni. Ha felnőtt, egy egész tojást verj fel, és alaposan kend meg vele a kalácsot. Ezt követően pedig egy saslikpálcikával szurkáld át. Sose fordítva tedd, mert a tojás be fog szivárogni a lyukakon!

    11. Ezidő alatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A kalácsod akkor van kész, amikor az egész lakás megtelt a mennyei fűszeres-karamellás illatával, állja a tűpróbát, és a teteje gyönyörű aranybarna színt kapott. Minimum másfél óra kell, míg teljesen átsül. Ha kész, még melegen borítsd ki az edényből, és engedd át magad a folyós karamell csábításának…

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 251 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): torockói-somodi kalács, recept, kalács, húsvéti, receptek, Borbás Marcsi | Helyezés: 0.0/0