Belföld
[5504]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[379]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[182]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4049]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[428]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[594]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3303]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
08:25:28 A finomság, amitől összefut a nyál a szádban: süsd meg húsvétra Borbás Marcsi torockói-somodi kalácsát! | |
Forrás: Twice.hu | 2021.03.30. Ha unod már a zserbót, beiglit és társait, most a lehető legjobb helyen jársz! Hagyd a megszokott süti-recepteket, süss idén mást, lépj ki a komfortzónádból, és szánj időt erre a fantasztikus receptre. Nem bánod meg! Borbás Marcsi mennyei kalács-ötletével nemcsak az ünnepi asztalt dobod majd fel, hanem a hangulatodat is. Az elkészítése igazi aromaterápia lesz!
A népszerű konyhatündér-műsorvezető torockói-somodi kaláccsal lepi meg idén a családját. Az édesség receptjét még Torockón leste el, most pedig a világháló népének is megmutatta. Nem a legegyszerűbb recept, erre fel kell készülni, de a sok macera végül „a világ legfinomabb” és legfoszlósabb karamellás-fahéjas-mazsolás kalácsa formájában térül meg, ínycsiklandó illatokkal. Elrontani nem lehet, szóval mi azt mondjuk, elő a kötényeket! Mi kell egy kalácshoz? A tésztához: 1,25 kg finomliszt, 1 dkg élesztő, 1 dl kovász, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 6-8 dl tej, 1 egész tojás, 10 dkg kisütött vaj. A töltelékhez: 3 bögre kristálycukor, ízlés szerint fahéj, 10 dkg kisütött vaj, ízlés szerint mazsola. Kenéshez 1 tojás. Hogyan láss hozzá? 1. Először is, olvaszd meg a vajat, majd óvatos kevergetés közben hagyd, hogy kisüljön. Onnan fogod tudni, hogy elkészült, hogy teljesen átlátszó, az alján pedig barna morzsalék keletkezik. Emellett az illata mennyei, vajkaramellára emlékeztető. Figyeld állandóan, nehogy megégjen. Ha kész, szűrd le. 2. Szitáld át a lisztet egy edénybe, melyben majd megdagasztod a kalácstésztát. Akkora tálat válassz, hogy a megkelt massza is elférjen benne. 3. Három deci tejet langyosíts fel, keverj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold hozzá az élesztőt, hagyd felfutni. Ezután üsd bele az egy egész tojást, keverd el alaposan, majd öntsd a lisztre, és kezdd el összedolgozni. 4. A kovászt is add hozzá a masszához, gyúrd tovább. És a sóról se feledkezz meg. 5. Pótold annyi langyos tejjel, amennyit a liszt igényel – ez lehet három deci még, vagy egy liter is, attól függ, milyen minőségű lisztet használsz. A lényeg, hogy nem tapadós, rugalmas tésztát nyerj, mellyel öröm dolgozni. Több ideig kell dagasztani, mint a hagyományos kalácsot, mert a tésztát nem nyújtani fogod, hanem kihúzogatni. Ehhez pedig levegős, rugalmas, buborékos massza szükséges. 6. Mikor összeállt (levált a kezedről és az edény faláról), a tésztához 10 dkg sült vajat dagassz, fokozatosan adagolva. Eközben a vajkaramella illat ismét az orrodba férkőzik, szóval csak szippants belőle nagyokat. 7. Megkelesztjük. Ha felnőtt, vajas kézzel forgasd át a tésztát, és „a pince padlóján” – azaz hideg helyen ismét hagyd kelni. Ha többet dagasztasz egy kalácsnál, vajas kézzel most kell adagokra szaggatnod és formáznod a tésztát. 8. Nyújtjuk. Teríts egy vásznat a munkalapra, lisztezd be, a kalácstésztát pedig bevajazott kézzel „fejjel lefele” borítsd rá. Ezután szépen, óvatosan húzogasd ki, mint a rétest, figyelve arra, hogy egyenletes vastagságú maradjon a tészta, ne szakadjon, és lassan felvegye a vászon méretét (kb 1 x 0.5 méter). 9. Három bögre cukrot fűszerezz meg fahéjjal. A kinyújtott tésztára jócskán kenj a 10 dkg sült vajból. Szórj a fahéjas cukorból is rá, dobáld meg mazsolával, majd mindkét irányból, a hossza mentén hajtsd fel a tésztát a feléig. Ekkor megint locsold meg vajjal, hintsd meg cukorral és mazsolával, és most a szélessége mentén hajtsd fel mindkét irányból a közepéig. Locsold/szórd a maradék vajjal/cukorral, mazsolával, és göngyöld fel az egészet. 10. Vastagon kizsírozott tepsibe helyezd, lehetőleg patkó formában. Hagyd újra megkelni. Ha felnőtt, egy egész tojást verj fel, és alaposan kend meg vele a kalácsot. Ezt követően pedig egy saslikpálcikával szurkáld át. Sose fordítva tedd, mert a tojás be fog szivárogni a lyukakon! 11. Ezidő alatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A kalácsod akkor van kész, amikor az egész lakás megtelt a mennyei fűszeres-karamellás illatával, állja a tűpróbát, és a teteje gyönyörű aranybarna színt kapott. Minimum másfél óra kell, míg teljesen átsül. Ha kész, még melegen borítsd ki az edényből, és engedd át magad a folyós karamell csábításának… | |
|