Bár a Microsoft már több, mint fél évvel ezelőtt megszüntette egykor közkedvelt rendszere, a Windows 7 foltozgatását a nyilvánosság számára, ez a jelek szerint nem tudott eltéríteni attól, hogy továbbra is használják azt. Ez a felelőtlen magatartás lassan olyan méretű biztonsági problémává kezd válni, hogy a napokban az FBI is jelentkezett egy közleménnyel, amiben jobb belátásra próbálja bírni a Windows 10-től ódzkodókat.

"A Windows 7 használatának folytatása a vállalaton belül lehetővé teheti a kiberbűnözők számára a számítógépes rendszerekhez történő hozzáférést. Az idő múlásával a Windows 7 egyre sebezhetőbb lesz a támadásokkal szemben, a biztonsági frissítések hiánya és az újonnan felfedezésre kerülő sebezhetőségek miatt", írja az FBI a privát szektor számára kiadott közleményében.

Ezért a szövetségi nyomozók azt tanácsolják mind, még mindig a Windows 7-et használó számára, hogy azok minél előbb térjenek át a Windows egy újabb verziójára. Bár itt lehetőségként a Linux-ra áttérés is felmerülne, attól az FBI jelenleg mégis eltanácsolja a delikvenseket.

Egy, a héten - egyébként az NSA-val közösen - kiadott másik közleményében ugyanis az ügynökség egy veszélyes, kifejezetten Linux-szal működő masinákat fertőző kártevőre is felhívja a felhasználók figyelmét. A "Drovorub"-ot az FBI szerint az orosz kormányzat kiberhadserege készíthette, és az olyan fejlett technikákat használ, aminek köszönhetően teljes mértékben képes elrejtőzni mind a nyílt forrású rendszer, mind az azon futó biztonsági szoftverek elől, miközben teljes mértékben képes az azokon végzett tevékenységek megfigyelésére vagy akár manipulálására is.