A Google a múlt hét végén közölte, hogy a napokban elkezdte felhasználóihoz terjeszteni böngészője egy olyan új verzióját, ami teljes értékűre bővített HTTP/3-támogatással érkezik. A Chrome ugyanis egy ideje már támogatta az új átviteli protokoll egy, a Google által kifejlesztett verzióját, de most a hivatalos, IETF-féle változat támogatását is megkapta.

Egészen pontosan nem a is HTTP/3-ról, hanem az annak alapját képező QUIC protokollról van szó, ami az általános célú internetes átviteli protokollt TCP-t váltja ki az új webes átviteli módszer alatt. A QUIC-et kifejezetten a weboldalak és a böngészők működési sajátosságainak figyelembevételével alakították ki, így sokkal gyorsabban teszi lehetővé a lapok betöltését, mint ha a kommunikáció a TCP-n át folyna.

A QUIC-nek eddig a Chrome csak a Google-féle változatát támogatja, de mostantól a némileg eltérő IETF-féle verziót is ismeri már. Ennek köszönhetően a Google szerint asztali környezetben 3%-kal, mobilon átlagosan 7%-kal képes gyorsabban betölteni a weblapokat, de pl. a YouTube esetén 9%-ot is elérheti a gyorsulás.

Az új protokoll használatához a felhasználóknak nem kell semmit tenniük, hanem a Chrome automatikusan annak alkalmazására tér át, amennyiben olyan oldalt keres fel a webező, aminek szervere támogatja azt.