A PCI-SIG szerdán hivatalos közleményben tudatta a világgal, hogy végleges állapotba léptette, illetve publikált a PCI Express szabvány következő verzióját. Az új PCIe 5.0 az előd 4.0-s verziónál kétszer nagyobb átviteli sebességet biztosít a perifériák számára.

A 32 GT/s nyers bitátviteli ráta mellett egy PCI 16x-os csatolón így immár másodpercenként akár 128 GB adatot is ki tudnak majd cserélni egymás között a perifériák, illetve a processzor. Ez a sebesség egyébként közel 1000x-ese az első, 27 évvel ezelőtt bemutatott PCI buszon elérhető 133 MB/s-nak.

Az új PCIe 5.0 természetesen elektromosan és csatlakozóit tekintve is felülről kompatibilis a korábbi PCI Express specifikációkkal (köztük a PCIe 4.0 mellett a 3.x, a 2.x és az 1.x verziókkal is), így az azok szerint készült eszközök is tudnak majd működni rajta - bár persze csak kisebb sebességgel.

Az első, az új szabvány végleges változata szerint működő alaplapok, videókártyák és más egységek tömeges megjelenésére a boltokban valamikor az idei év második felében lehet majd számítani.