Azok a felhasználók, akik nem térnek át gépeiken a Windows 10-re, hanem továbbra is ragaszkodnak jól bevált Windows 7 vagy Windows 8 rendszereikhez, a jövőben egyre komolyabb problémákba futhatnak ezzel kapcsolatban - sőt, egyes konfigurációkon ez akár el is lehetetlenülhet számukra. A Microsoft ugyanis hamarosan megszünteti a független meghajtók frissítésének, illetve telepítésének lehetőségét utóbbiakon.

 

Jövő év nyarától kezdődően Windows 7 és Windows 8 alá már csak azokat a meghajtóprogramokat lehet majd feltelepíteni, amik átestek a Microsoft hivatalos Hardware Lab Kit (HLK) tesztelési folyamatán. A legtöbb független hardvergyártó meghajtója ugyanakkor nem rendelkezik ezzel a minősítéssel, sőt, nem is szerezheti meg azt - így ezek a szóban forgó időt követően nem válnak majd frissíthetővé, illetve installálhatóvá a szóban forgó, régebbi Windows verziók alatt.

Ráadásul a dolog nem csak a hardvermeghajtókat érinti, de azokat a rendszer mélyébe komolyabban beavatkozó más programokat is, amik valamiért saját meghajtóprogramokat töltenek be működésük során. Ide tartozhatnak különböző titkosítószoftverek, de pl. a CD- vagy DVD-írásra használt egyes alkalmazások, sőt, másolásvédelmi mechanizmussal rendelkező játékok vagy programok is

A változással szemben a Windows 7- és 8-használók a frissítések letiltásával vagy újratelepítésével sem tudnak védekezni, ugyanis előbbi említett meghajtóprogramok aláírásának hitelesítéséhez használt tanúsítványok lejártából, illetve abból következik, hogy a Microsoft azokat nem fogja meghosszabbítani. Erre egyébként Redmond már tavaly figyelmeztette a gyártókat és a felhasználókat, de eddig sokan abban reménykedtek, hogy a cég változtat majd tervein, és végül hagy majd valami kiskaput az érintett meghajtók számára is - amire azonban eddig nem került sor.

A Windows 7 esetében egyébként a dolog abból a szempontból érthető, hogy ennek támogatását a Microsoft hivatalosan az idei év elejével megszüntette - így használóik részéről nem lehet elvárás az, hogy Redmond tekintettel legyen rájuk is és biztosítsa a rendszer zavartalan használatot továbbra is. Ugyanakkor a Windows 8.1-nél az ún. kibővített támogatás is csak 2023 elején fog lejárni, így azt a rendszert elvileg még évekig használhatnák tulajdonosaik - ez azonban egyre problémásabb lesz a meghajtófrissítések elmaradásának hiányában.

A változás egyébként a Windows Server 2012 R2-t is érinti majd - ugyanakkor mivel ezek esetében sokkal valószínűbb, hogy olyan hardveren és meghajtókkal futnak, amik a HLK, vagy akár a magasabb szintű, WHQL minősítéssel is rendelkeznek, ezek esetében így valójában nem jelent majd a változás problémát, hiszen az utóbbi típusú meghajtók frissítésének és használatának lehetőségre továbbra is meg fog maradni.