A Let's Encrypt projekt a hét elején kellemes meglepetéssel szolgált a pár évnél régebbi androidos telefonokat és táblagépeket használók számára. A szervezet ugyanis közölte, hogy sikerült egy megoldást találnia arra a problémára, ami azzal fenyegetett, hogy a web jelentős része része hamarosan elérhetetlenné fog válni a szóban forgó készülékekről.

 

Mint korábban megírtuk: a probléma lényegét az képezte, hogy jövőre le fog járni az az ún. gyökértanúsítvány, ami - a Let's Encrypt közbeiktatásával - weboldalak millióival biztosítja a biztonságos kommunikáció lehetőségét a böngésző számára. Ez az utóbbi pár évben kiadott mobiloknál nem gond, mert azok már rendelkeznek a tanúsítvány egy megújított változatával is, de az Android 7.1 vagy régebbi verziót futtató és immár évek óta frissítés nélkül maradt okostelefonoknál a lejárat azt jelentette volna, hogy azok a továbbiakban nem lettek volna hajlandók kommunikálni a Let's Encrypt tanúsítványai által biztosított weblapokkal.

A mostani bejelentés értelmében azonban sikerült a problémát egy áthidaló megoldással további három évvel kitolni, ami azt jelenti, hogy a tanúsítvány lejárásra 2021 helyett csak 2024 elején fog ténylegesen problémává válni. Bár nyilvánvalóan bizonyos értelemben így csak elodázásra került a "végítélet", a dolog mögötti elgondolás az, hogy az elkövetkező három évben vélhetően azon készülékek legnagyobb része is csak lecserélésre kerül majd valami újabb mobilra, amiket amúgy érintene a probléma - így 2024-ben a végleges lejárás már nem fog gondot okozni.

Az új megoldásnak köszönhetően az Android 7.1-nél régebbi telefonok és tabletek sem fogják az elkövetkező hónapok során a web legnagyobb részének elérését elveszteni, hanem továbbra is gond nélkül használhatók lesznek eben az értelemben.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az ilyen régóta frissítés nélkül maradt eszközök használata ha nem is ebből, de más biztonsági szempontokból manapság már igen kockázatos - így mindenképpen érdemes a fenti megfontolástól és a friss fejleményektől függetlenül is lecserélésükön elgondolkodni.