A 2023 FW13-t eredetileg még idén március végén fedezték fel, de későbbi visszamenőleges vizsgálatok megerősítették, hogy valójában már legalább 2012 óta tudhatnánk róla, mert megfigyelések során rögzítették adatait - csak akkor még nem tulajdonítottunk jelentőséget neki. Többek között ezen adatokkal sikerült megerősíteni, hogy nem egy új jövevényről van szó, hanem egy olyanról, ami legalább az ókor óta velünk van - anélkül, hogy tudtunk volna erről.

A 2023 FW13 már az időszámítás kezdete óta a Föld körül kering - csak eddig nem tudtunk róla

Ennek oka az objektum kis mérete mellett az, hogy a 2023 FW13 meglehetősen nagy sugarú pályán kering a Föld körül. Annyira, hogy két legtávolabbi pontján közel félúton van a Föld és a Mars, valamint a Föld és a Vénusz pályája között. Ennek ellenére bolygónk körül kering, de ez valójában csak látszólagos. Ezen a pályán ugyanis nem a Föld tartja, hanem a Nap vonzása, és csak véletlen egybeesés, hogy eközben szinte tökéletesen rezonál a Föld körül is.

Méghozzá jó ideje: a tudósok szerint ugyanis ez legalább időszámításunk előtt (i.e.) 100 óta így van, és még így is fog lenni közel további két évezredig. A 2023 FW13 ezzel kiemelkedik a hozzá hasonló kvázi-holdak közül, amik legtöbbje csak maximum egy-két évszázadig kering a Föld körül, amit követően pályájuk annyira eltorzul, hogy képesek elszakadni bolygónk gravitációs vonzásától.

Ugyanakkor az új égitest esetében ez legkorábban csak 3700 körül történhet majd meg, ami emberi léptékkel szinte állandó társunkká teszi azt a Naprendszerben.