A Microsoft a hét elején egy rendkívül kedvező változást jelentett be Windows 7 rendszere támogatási ciklusával kapcsolatban. A cég ugyanis közölte, hogy - eredeti terveitől eltérően - nem csak a nagyvállalatok, de a kis- és közepes vállalkozások részére is biztosít majd a rendszerhez javításokat 2019 vége után is, amikor is megszűnik a rendszer nyilvános támogatása, akár további három év erejéig.

Redmond korábban azt mondta, hogy ezzel a lehetőséggel csak az ún. Volume Licensing programjában résztvevő nagyvállalatok élhetnek majd, a mostani bejelentés értelmében azonban gyakorlatilag minden vállalkozásnak lehetősége lesz arra, hogy akár 2023-ig használják Windows 7-es gépeiket anélkül, hogy eközben komoly biztonsági kockázatoknak kell kitenniük magukat.

Ugyanakkor 2020-től kezdődően már ők is csak pénz ellenében kapják majd meg havonta az újabb és újabb foltokat - illetve egészen pontosan akkor, ha előfizetnek a Microsoft Extended Security Updates (ESU) programjára. Ezt Windows 7-telepítésenként külön-külön lehet majd megvenni - de hogy mennyiért, azt a Microsoft egyelőre nem közölte.

A nagyvállalati ügyfelek a korábban ismertté váltak értelmében az első évben 25-50 dollár közötti díjért juthatnak gépenként a foltokhoz, előfizetési díjuk pedig minden további évben megduplázódik az előzőhez képest. Ugyanakkor lehet, hogy a kisvállalatoknak Redmond ettől eltérő feltételek mellett kínálja majd a meghosszabbított támogatást a Windows 7-hez.

Mindez azonban a jelenlegi tervek szerint legfeljebb 2023-ig mehet majd csak, utána azonban már nem lesz apelláta, és a Microsoft végleg le fogja zárni a Windows 7 támogatását, újabb verzióra váltásra kényszerítve a vállalkozásokat is.