A Wi-Fi Alliance a hét elején jelentette be, hogy hivatalosan is útjára indította a WPA3-at is támogató eszközök hitelesítési programját. Ez azt jelenti, hogy mostantól kaphatók lehetnek az új protokollt garantáltan jól támogató eszközök, amik segítségével végre ismét biztonságossá válhat a vezeték nélküli hálózatok üzemeltetése.

A még januárban bejelentett WPA3 szabvány elődjénél, a WPA-nál és a WPA2-nél erősebb titkosítást használ. A nagyobb kulcsméret eleve nehezebbé - a jelenlegi körülmények között gyakorlatilag lehetetlenné - teszi az őt támogató eszközök közötti kommunikáció feltörését, de plusz nehezítésekkel még ellenállóbbá teszi a szerinte működő hálózatokat a hackerek támadásaival szemben.

Így például a WPA3-as eszközök mindegyike egyedi titkosítókulcsot használ - így ha esetleg egyikük kulcsát sikerül is megtörni, azzal a támadók nem nyernek hozzáférést a hálózaton más eszközökkel folytatott kommunikáció tartalmához is. Szintén hiába próbálkoznak a támadók a leggyakoribb jelszavak kitalálásával is, mert ez ellen is véd már az új vezeték nélküli titkosítási protokoll.

A Wi-Fi Alliance WPA3 mellett egyébként egy másik új protokollt is bejelentett Easy Connect néven, ami nagy mértékben egyszerűsíti az okos otthonok, illetve az IoT jellegű eszközök mégis biztonságos vezeték nélküli hálózatba kapcsolását. Az új megoldás keretében ugyanis ehhez mindössze csak az eszközökre nyomtatott QR-kódok beszkennelésére van szükség, amik után azok automatikusan a hálózat részévé válnak.