Honlap-menü
NÉVNAPOK
Kedvencek
Mentett bejegyzések
Csütörtök, 2025-01-30, 03:06:32
|
Nyitólap » Honlapkatalógus » Érdekességek, újdonságok, ismeretek | Ön tudta? |
Bölcsességek, aforizmák, közmondások
[3]
Bölcsességek, aforizmák, közmondások
|
Érdekes írások, legendák, történetek.
[3]
Érdekesnek, elgondolkodtatónak talált írások, legendák, történetek, amelyek másokat is érdekelhetnek.
|
Érdekes Oldalak
[24]
Érdekességek, különlegességek.
|
Jó, ha tudja! | Hasznos Oldalak
[16]
Érdekes, hasznos honlapok, adatok, információk.
|
Jövőbelátó jóslatok?
[1]
Számtalan olyan írásról tudunk, amelyek olvastán az az érzésünk, hogy a szerzők előre megjósolták, ismerték a jövő történéseit. Lehetséges ez, vagy csak Mi magyarázzuk félre gondolataikat?
|
Idegen szavak | Szinonímák
[1]
Idegen szavak jelentése, rokonértelmű kifejezések.
|
Önfejlesztés
[1]
Önismeret, képességek fejlesztése.
|
Ön tudta?
[3]
Alkalmazzák, megtörtént, létezik, felfedezték, fogyasztjuk, használjuk, stb. de sokan nem tudnak róla. És Ön tudta?
|
Téves információk? | Igaz? | Hamis?
[2]
Az időről-időre felröppenő hírek, információk egy részéről nem tudjuk hogy, igaz, hamis, esetleg átverés? Ennek tisztázásában segítenek az ide összegyűjtött oldalak.
|
Tippek-Trükkök
[1]
Hasznos ötletek, tanácsok. Tippek, trükkök.
|
Honlapok csoportjában: 54 Mutatott honlapok: 11-20 |
Oldalak: « 1 2 3 4 5 6 » |
A Francia Idegenlégió magyar oldala. |
A Scoville egység a paprika csípősségének mértékegysége, ezzel mérik mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. A chili paprika csípősségének méréséhez tehát az un. Scoville-skálát használják, amelyet egy amerikai vegyész Wilbur L. Scoville hozott létre 1912-ben. Első tesztjeiben alkoholban oldott chili kivonatokat cukros vízzel addig hígította, amíg a kóstolók már nem érzékelték a csípősséget, így határozta meg a mértékét. A Scoville hőegysége SHU, amely megmutatja hányszorosára kell hígítani az oldatot ahhoz, hogy elveszítse a csípősségét. A Vörös Savina paprika, a legcsípősebbek egyike 580 000 SHU erősséggel. Csak a Naga Jolokia és a Dorset Naga erősebb nála. A Scoville-skála tehát egy csípősségi skála (Scoville Heat Unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Habár már 1912 óta létezik, csak mostanában terjedt el szélesebb körben. Sok csípős paprikaterméken ma már szerepel a Scoville érték, mely jellemzően 0 és 300.000 között szokott lenni. A 0 érték a teljesen csípősségmentes étkezési paprikát jelenti, de pl. a Habanero paprika csípőssége elérheti a 300.000-t. A tiszta kapszaicin egyébként 15 millió Scoville egység. Leegyszerűsítve a köznyelvben tízes skálán szokták a chiliket osztályozni, ezzel megkönnyítve a besorolásukat. Napjainkban a csípősséget a HPLC (High Performance Liquid Chromatography) módszerrel határozzák meg pontosan. Ez azt jelenti, hogy egy nagy érzékenységű műszerrel mérik meg a minden kémiai kötésre jellemző fényspektrumot, és ebből számolják ki a koncentráció mértékét. Forrás: Scoville-skála Wikipédia.hu |