Honlap-menü
NÉVNAPOK
Kedvencek
Mentett bejegyzések
Keresés
Nyelvi Fordító
Időjárás
Főoldal » Honlapkatalógus » Érdekességek, újdonságok, ismeretek | Ön tudta? » Ön tudta? |
Honlapok a kategóriában: 3 Mutatott honlapok: 1-3 |
Sorbarendezés: Dátum szerint · Nevek szerint · Helyezés szerint · קליקים
A Scoville egység a paprika csípősségének mértékegysége, ezzel mérik mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. A chili paprika csípősségének méréséhez tehát az un. Scoville-skálát használják, amelyet egy amerikai vegyész Wilbur L. Scoville hozott létre 1912-ben. Első tesztjeiben alkoholban oldott chili kivonatokat cukros vízzel addig hígította, amíg a kóstolók már nem érzékelték a csípősséget, így határozta meg a mértékét. A Scoville hőegysége SHU, amely megmutatja hányszorosára kell hígítani az oldatot ahhoz, hogy elveszítse a csípősségét. A Vörös Savina paprika, a legcsípősebbek egyike 580 000 SHU erősséggel. Csak a Naga Jolokia és a Dorset Naga erősebb nála. A Scoville-skála tehát egy csípősségi skála (Scoville Heat Unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Habár már 1912 óta létezik, csak mostanában terjedt el szélesebb körben. Sok csípős paprikaterméken ma már szerepel a Scoville érték, mely jellemzően 0 és 300.000 között szokott lenni. A 0 érték a teljesen csípősségmentes étkezési paprikát jelenti, de pl. a Habanero paprika csípőssége elérheti a 300.000-t. A tiszta kapszaicin egyébként 15 millió Scoville egység. Leegyszerűsítve a köznyelvben tízes skálán szokták a chiliket osztályozni, ezzel megkönnyítve a besorolásukat. Napjainkban a csípősséget a HPLC (High Performance Liquid Chromatography) módszerrel határozzák meg pontosan. Ez azt jelenti, hogy egy nagy érzékenységű műszerrel mérik meg a minden kémiai kötésre jellemző fényspektrumot, és ebből számolják ki a koncentráció mértékét. Forrás: Scoville-skála Wikipédia.hu |
Amikor híres emberek nevével találkozunk -legyen az külföldi, vagy éppen magyar- fel sem vetődik bennünk az a kérdés, mi lehetett az eredeti neve? Tudta Ön azt, hogy például Gárdonyi Géza - Cziegler Géza, Bilicsi Tivadar - Grawátsch Tivadar, Puskás Öcsi - Purczeld Ferenc néven látta meg a napvilágot? Ha kíváncsi további hírességek születéskori nevére, nyissa meg az oldalt! |
1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz
előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett
találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen
fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a
házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a
legelső fröccsöt. .... ... A folytatáshoz, nyissa meg az oldalt! |