Honlap-menü
NÉVNAPOK
Kedvencek
Mentett bejegyzések
Keresés
Nyelvi Fordító
Időjárás
Keresés
Keresés
Nyitólap » Honlapkatalógus » Érdekességek, újdonságok, ismeretek | Ön tudta? » Ön tudta? |
Scoville-skála | Paprikafajták csípőssége
http://hu.wikipedia.org/wiki/Scoville-sk%C3%A1la | 2013-04-13, 10:13:42 |
A Scoville egység a paprika csípősségének mértékegysége, ezzel mérik mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. A chili paprika csípősségének méréséhez tehát az un. Scoville-skálát használják, amelyet egy amerikai vegyész Wilbur L. Scoville hozott létre 1912-ben. Első tesztjeiben alkoholban oldott chili kivonatokat cukros vízzel addig hígította, amíg a kóstolók már nem érzékelték a csípősséget, így határozta meg a mértékét. A Scoville hőegysége SHU, amely megmutatja hányszorosára kell hígítani az oldatot ahhoz, hogy elveszítse a csípősségét. A Vörös Savina paprika, a legcsípősebbek egyike 580 000 SHU erősséggel. Csak a Naga Jolokia és a Dorset Naga erősebb nála. A Scoville-skála tehát egy csípősségi skála (Scoville Heat Unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Habár már 1912 óta létezik, csak mostanában terjedt el szélesebb körben. Sok csípős paprikaterméken ma már szerepel a Scoville érték, mely jellemzően 0 és 300.000 között szokott lenni. A 0 érték a teljesen csípősségmentes étkezési paprikát jelenti, de pl. a Habanero paprika csípőssége elérheti a 300.000-t. A tiszta kapszaicin egyébként 15 millió Scoville egység. Leegyszerűsítve a köznyelvben tízes skálán szokták a chiliket osztályozni, ezzel megkönnyítve a besorolásukat. Napjainkban a csípősséget a HPLC (High Performance Liquid Chromatography) módszerrel határozzák meg pontosan. Ez azt jelenti, hogy egy nagy érzékenységű műszerrel mérik meg a minden kémiai kötésre jellemző fényspektrumot, és ebből számolják ki a koncentráció mértékét. Forrás: Scoville-skála Wikipédia.hu | |
Összes hozzászólás: 0 | |