A héten újabb bizonyítékát kaphatták a Mac-felhasználók annak, hogy csak azért mert esetleg nem tudnak róla, gépeik még legalább annyira - ha ugyan nem jobban - érintettek lehetnek kártevők által, mint más gyártók készülékei. Kiderült ugyanis, hogy az almás masinákat legalább fél évtizeden át észrevétlenül fertőzte egy kártevő, amit csak most sikerült azonosítaniuk biztonsági kutatóknak.

Az általuk OSAMiner-nek elnevezett vírus elsősorban feltört szoftverekkel kerülhetett fel a Mac-ekre, ahol a rendszerbe magát befészkelve kriptovalutákat kezdett bányászni gazdái számára. Bár ez hagyományosan igen processzorintenzív tevékenységnek számít, a jelek szerint az áldozatok nagy része ebből mit sem vett észre - vélhetően többek között a rendszer ilyen jellegű diagnosztikai segédprogramjainak teljes hiánya miatt.

A kártevő ráadásul egy speciális technikával (ún. csak futtatható AppleScript szkriptekkel) erősen megnehezítette működésének elemzését is a biztonsági kutatók számára, akiknek csak a legutóbbi időben - több mint öt évvel a kártevő első bizonyított felbukkanását követően - sikerült végre megérteniük működését, valamint lehetővé tenni felismerését a platformra szánt biztonsági szoftverek számára is.

A mostani már a sokadig alkalom, hogy kiderült: évekig gond nélkül fertőzött egy kártevő Apple-termékeket, mielőtt egyáltalán sikerült volna felfigyelni jelenlétére és azonosítani azt. Korábban találtak már ilyen, hosszabb ideje gond nélkül kártékonykodó trójait Mac-eken, de az iPhone-okról is kiderült, hogy évekig szép csendben törték azokat a hackerek, az áldozatul esett eszközökről pedig szintem minden adatot ellophattak anélkül, hogy ebből a felhasználók bármit is észrevettek volna.