A Microsoft kedden egy olyan új technológia kidolgozását jelentette be, ami szerint az eddigieknél sokkal biztonságosabbá teheti majd a Windows-t futtató eszközök működését. A cég ugyanis Pluton néven gyakorlatilag egy másik, kisebb processzort építene a gépek CPU-jába, és erre bízná a biztonsági szempontból kritikus műveletek elvégzését, illetve az ilyen jellegű adatok tárolását is.

Az AMD, az Intel és a Qualcomm által is támogatott - ennek megfelelően pedig vélhetően jövőben kiadásra kerülő processzoraikban ténylegesen is megjelenő - új technológia gyakorlatilag az eddig TPM (Trusted Platform Module) néven ismert chip funkcióit integrálná a processzorokba, amit azonban még egy rakás új képességgel is felvértezne. Az ilyen módon integrált biztonsági lapka ugyanakkor nem lehetne sebezhető a TPM ellen használható törésekkel szemben, és képes lenne a felhasználói adatokat még akkor is megvédeni az ellopás vagy visszafejtés ellen, ha az azokat tároló eszközhöz fizikai hozzáférést sikerülne szerezniük a támadóknak.

Ezen kívül az új architektúrában megoldott lenne a biztonsági chip, illetve a processzor firmware kódjának frissítése is, amihez ráadásul külön eszközök sem lennének szükségesek. Azok ugyanis a Microsoft elképzelése szerint a Windows Update mechanizmus részeként, az operációs rendszerhez érkező frissítésekkel együtt kerülhetnének letöltése és telepítésre, elhárítva az ezek külön frissítéséből eredő problémákat, amiket különösen az utóbbi évek processzorsebezhetőségei tettek nyilvánvalóvá.

A Microsoft bejelentése nem részletezi, hogy a Pluton-nal felvértezett első processzorok, illetve gépek mikor és milyen formában érkezhetnek majd meg - de valószínű, hogy ezzel kapcsolatos információkat az egyes chipgyártók jelentenek majd be hamarosan.