Biztonsági kutatók a héten egy igen kellemetlen felfedezésről számoltak be az eddig viszonylag biztonságosnak tartott WPA2 titkosítással kapcsolatban. A jelenleg üzemelő úgymond biztonságos Wi-Fi hálózatok által használt protokollról ugyanis kiderült, hogy egy olyan gyengeséggel rendelkezik, ami nagy mértékben megkönnyíti az őt feltörni próbáló hackerek dolgát.

A sebezhetőség kihasználása révén állítólag már egyetlen egy, az adott Wi-Fi hálózatról elcsípett adatcsomag alapján meg lehet fejteni az annak eléréséhez szükséges jelszót (PSK). Korábban ez csak úgy volt lehetséges, ha a támadó megvárta, amíg egy frissen érkező felhasználó feljelentkezik a hálózatra - mostantól azonban már nincs szükség ennek az, általában viszonylag ritka eseménynek a bevárására, hanem azonnal neki lehet állni a jelszó feltörésének.

A módszer egyébként alkalmazható a WPA1-es titkosítást használó hálózatokon is, de mivel ezeket már eddig sem tekintették biztonságosnak, így azok státuszában nem jelent érdemi változást a felfedezés. Ezzel szemben a WPA2 esetében komoly fegyvertény, hogy az új gyengeség kihasználásával már akár garantáltan 10 perc alá is leredukálható lehet az idő, ami alatt a hálózathoz jogtalan hozzáférés szerezhető - ez pedig komoly biztonsági fenyegetést jelent már akár egy magáncélú, otthoni Wi-Fi esetében is.

Az egyetlen jó hír, hogy a módszer nem működik ilyen hatékonyan a WPA legújabb, 3-as verziójával szemben, amit a nyár elején jelentettek be. Ugyanakkor mivel utóbbi protokollt jelenleg még a legtöbb használatban lévő eszköz nem támogatja, ezért azok lecseréléséig sajnos reális fenyegetést jelent a Wi-Fi hálózatok viszonylag rövid időn belüli megtörésének lehetősége.