Belföld
[5568]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[391]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[192]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4212]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[456]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1256]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2429]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[647]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4155]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3012]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3350]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
11:43:12 Ezeket a hibákat te is elköveted, amikor rizst főzöl – 7 tanács, amire minden háziasszonynak szűksége van | |
Forrás: Twice.hu | 2019.11.20. Hogy főzzük a rizst? Mindenekelőtt fontos tudnunk, hogy a különböző rizsfajtákat különbözőképpen kell elkészíteni. Összesen több mint 2000 rizsfajta létezik, és ha azt szeretnéd, hogy az ételed tökéletes legyen, meg kell ismerned a helyes elkészítés módjait.
Hogy főzzük a rizst? Íme minden, amit tudnod kell 1. Meg kell mosni, mielőtt megfőznénk. A boltban vásárolt rizst főzés előtt meg kell mosni, különösen akkor, ha azt szeretnéd, hogy a rizsszemek ne ragadjanak össze, hanem pergős legyen a végeredmény, azaz a szemek jobban különváljanak egymástól. Az ázsiai országokban is leggyakrabban ezért mossák át a rizst, de azért is, mert így könnyebb lesz a szerkezete, és jobban megdagadnak a szemek. Ez például a basmati rizs elkészítésének egyik fortélya. Mosással eltávolítjuk a keményítőt a rizs felületéről, így könnyebb megemészteni. 2. Bizonyos fajtákat áztatni kell főzés előtt: például a basmatit vagy a vadrizst. Ezeket a fajtákat mindig be kell áztatni 30-60 percre főzés előtt. Minden hosszú szemű rizst ezzel a módszerrel kell elkészítenünk. 3. Al dentere azaz fogkeményre főzzük. A legtöbb rizsfajtát nem kell annyira puhára főznünk, míg a szemek elkezdenek szétmorzsolódni, az a jó, ha a rizs éppen haraphatóan szilárd, pontosan úgy, mint a tészta-ételek esetében. A szabály alól kivételt képeznek a kifejezetten ragacsos szerkezetű fajták, vagy a desszertnek készülő ételek (például a tejberizs). Ha desszertet készítesz a rizsből, ne használj hosszú szemű fajtát, mivel ezek a szemek jobban szétválnak, pergősek maradnak főzés után. 4. A főzővízhez nem adunk sót, mert kisebbek maradnak a szemek, és össze is ragadnak, így a végeredmény nem lesz túlságosan étvágygerjesztő. Ugyanez történik akkor is, ha kavargatod a rizst főzés közben. Az egyetlen kivétel a szabály alól a rizottó, amit pontosan azért kell folyamatosan kavarni, hogy krémes legyen az állaga. 5. Használj megfelelő méretű lábost a főzéshez. A rizs leggyakrabban azért tapad le vagy ég oda, mert nem elég nagy az edény, a szemek ugyanis főzéskor körülbelül kétszer-háromoszor akkorára dagadnak, fajtától függően. 6. Azonnal távolítsd el a kész rizst a főzőedényből. Főzés után azonnal le kell szűrni, és egy tiszta tálba tenni. Ha a főzőedényben hagyod, megszívja magát a maradék vízzel, tovább dagad, és túlságosan nedves lesz. A legkönnyebben úgy bizonyosodhatsz meg arról, hogy kész van-e a rizs, ha elmorzsolsz egy szemet az ujjaid között: a felületének puhának kell lennie, de belül kicsit még kemény. 7. Több módszer is létezik a főzésére. A legelterjedtebb módszer, amikor a rizs megszívja magát vízzel, ilyenkor egy rész rizshez mindig két rész vizet adunk. Közepes lángon felforraljuk, majd alacsonyabb lángon hagyjuk még főni 10-12 percig, fedő nélkül. A rizsnek az összes vizet magába kell szívnia. Ezután vedd le az edényt a tűzről, fedd le egy konyharuhával és egy fedővel, majd tedd vissza a tűzre, és nagyon alacsony lángon hagyd még 10 percig (vigyázz, nehogy meggyúljon a konyharuha!). Majd vedd le az edényt a tűzről, de hagyd még állni lefedve körülbelül 5 percig. Ezután már tálalhatod is. | |
|