Hétfő, 2020-05-25, 01:51:35
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [4383]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [132]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [180]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [214]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [581]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [912]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [2405]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [965]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [113]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [1763]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1029]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Receptek sonkapréshez [23]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [2926]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [646]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [1490]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [279]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2383]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [37]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
NÉVNAPOK
Belépés
Online Rádiók
TV GO
TV GO
AntiRabsic
AntiRabsic Mozgalom
QR-kódom
qr kód készítés
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 3
    Vendégek: 3
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2020,
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    Útvonal, e-matrica
    Térkép Kalauz | Online térkép portál
    Valutaváltók
    Árfolyamok
    Nyitólap » 2019 » November » 22 » Ezeket a hibákat te is elköveted, amikor rizst főzöl – 7 tanács, amire minden háziasszonynak szűksége van
    11:43:12
    Ezeket a hibákat te is elköveted, amikor rizst főzöl – 7 tanács, amire minden háziasszonynak szűksége van

    Forrás: Twice.hu | 2019.11.20.

    Hogy főzzük a rizst? Mindenekelőtt fontos tudnunk, hogy a különböző rizsfajtákat különbözőképpen kell elkészíteni. Összesen több mint 2000 rizsfajta létezik, és ha azt szeretnéd, hogy az ételed tökéletes legyen, meg kell ismerned a helyes elkészítés módjait.

    Hogy főzzük a rizst? Íme minden, amit tudnod kell

     

    1. Meg kell mosni, mielőtt megfőznénk. A boltban vásárolt rizst főzés előtt meg kell mosni, különösen akkor, ha azt szeretnéd, hogy a rizsszemek ne ragadjanak össze, hanem pergős legyen a végeredmény, azaz a szemek jobban különváljanak egymástól.

    Az ázsiai országokban is leggyakrabban ezért mossák át a rizst, de azért is, mert így könnyebb lesz a szerkezete, és jobban megdagadnak a szemek. Ez például a basmati rizs elkészítésének egyik fortélya. Mosással eltávolítjuk a keményítőt a rizs felületéről, így könnyebb megemészteni.

    2. Bizonyos fajtákat áztatni kell főzés előtt: például a basmatit vagy a vadrizst. Ezeket a fajtákat mindig be kell áztatni 30-60 percre főzés előtt. Minden hosszú szemű rizst ezzel a módszerrel kell elkészítenünk.

    3. Al dentere azaz fogkeményre főzzük. A legtöbb rizsfajtát nem kell annyira puhára főznünk, míg a szemek elkezdenek szétmorzsolódni, az a jó, ha a rizs éppen haraphatóan szilárd, pontosan úgy, mint a tészta-ételek esetében.

    A szabály alól kivételt képeznek a kifejezetten ragacsos szerkezetű fajták, vagy a desszertnek készülő ételek (például a tejberizs). Ha desszertet készítesz a rizsből, ne használj hosszú szemű fajtát, mivel ezek a szemek jobban szétválnak, pergősek maradnak főzés után.

     

    4. A főzővízhez nem adunk sót, mert kisebbek maradnak a szemek, és össze is ragadnak, így a végeredmény nem lesz túlságosan étvágygerjesztő. Ugyanez történik akkor is, ha kavargatod a rizst főzés közben. Az egyetlen kivétel a szabály alól a rizottó, amit pontosan azért kell folyamatosan kavarni, hogy krémes legyen az állaga.

    5. Használj megfelelő méretű lábost a főzéshez. A rizs leggyakrabban azért tapad le vagy ég oda, mert nem elég nagy az edény, a szemek ugyanis főzéskor körülbelül kétszer-háromoszor akkorára dagadnak, fajtától függően.

    6. Azonnal távolítsd el a kész rizst a főzőedényből. Főzés után azonnal le kell szűrni, és egy tiszta tálba tenni. Ha a főzőedényben hagyod, megszívja magát a maradék vízzel, tovább dagad, és túlságosan nedves lesz. A legkönnyebben úgy bizonyosodhatsz meg arról, hogy kész van-e a rizs, ha elmorzsolsz egy szemet az ujjaid között: a felületének puhának kell lennie, de belül kicsit még kemény.

    7. Több módszer is létezik a főzésére. A legelterjedtebb módszer, amikor a rizs megszívja magát vízzel, ilyenkor egy rész rizshez mindig két rész vizet adunk. Közepes lángon felforraljuk, majd alacsonyabb lángon hagyjuk még főni 10-12 percig, fedő nélkül.

    A rizsnek az összes vizet magába kell szívnia. Ezután vedd le az edényt a tűzről, fedd le egy konyharuhával és egy fedővel, majd tedd vissza a tűzre, és nagyon alacsony lángon hagyd még 10 percig (vigyázz, nehogy meggyúljon a konyharuha!). Majd vedd le az edényt a tűzről, de hagyd még állni lefedve körülbelül 5 percig. Ezután már tálalhatod is.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 28 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): Hogy főzzük a rizst, ötletek, rizsfőzés, konyhai, Jó tudni, tanácsok, rizs főzés | Helyezés: 0.0/0