Bár a Microsoft hivatalosan már több mint négy évvel ezelőtt, 2016 nyarán megszüntette azon ajánlatát, aminek keretében ingyen biztosította a frissítési lehetőség a Windows 10-re a rendszer régebbi verzióit használói számára is, úgy tűnik, hogy az akkor erre bevezetett módszert technikai értelemben abszolút nem szüntette meg és az a jelek szerint a mai napig működik.

 

A WindowsLatest tesztjei szerint ugyanis a Windows 10 telepítőjének még a legújabb verziója és napjainkban is simán elfogadja az eredetileg a Windows 7-hez vagy Windows 8-hoz kiadott termékkulcsokat, és boldogan feltelepül teljes értékűen azokkal is - sőt, a rendszer régebbi kiadásainak helyben frissítésére is fel lehet használni, a felrakást követően pedig gond nélkül aktiválódik is.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Windows 10 ilyen módon előállt példányainak legalitása minimum kérdőjeles, ha ugyan nem teljesen illegális használatuk. A magyar szerzői jogi törvény (Szjt) ugyanis pl. nem az aktiváció sikerességétől, hanem a jogtulajdonos engedélyétől teszi függővé azt, hogy egy adott szoftver használata jogszerű -e vagy sem - márpedig a Microsoft a korábban említett akció lezárása óta formálisan már csak kereskedelmi licencelés (értsd: a Windows a felhasználó általi "megvásárlása") keretében ad jogot erre, más módon nem.

A Windows 10 licencszerződése szintén nem említ semmi lehetőséget a rendszer használatára a Windows 7 és a Windows 8.1 helyében (fordítva viszont a Professional változat esetében igen, az említett rendszerek támogatásának megszűnéséig), így igazából nem egyértelmű, hogy az új rendszerre mostanában frissítők - pláne azt esetleg egy teljesen új gépre egy ki tudja honnan szerzett termékkulccsal felrakó - felhasználók mire is hivatkozhatnának a jogszerű használat alapjaként akkor, ha esetleg valamilyen hatóság erre rákérdezne náluk.

Ez egyébként ugyanígy igaz a Windows 10 próbaváltozatának a Microsoft által meghatározott 90 napos próbaidőn túli használatára is, amit ugyan a szoftver technikailag nem akadályoz (csak bizonyos személyre szabási beállítások elvégzését korlátozza), de mivel licencszerződése a 13. d) pontjában kifejezetten tiltja ezt, ezért a rendszer a fentit meghaladó időn túli, tartósan ilyen módon történő futtatása egyértelműen jogsértőnek minősül.