A Microsoft a tegnapi foltnapon egy kisebb bakit lőtt a javítások publikálása kapcsán. A cég ugyanis a ténylegesen foltozott réseken kívül véletlenül egy további, rendkívül veszélyes sebezhetőség meglétét is leleplezte a Windows rendszerekben, amire azonban egyelőre még semmilyen javítást nem tud senki letölteni.

A legmagasabb, kritikus besorolású hiba a Windows-ok által a fájlok és nyomtatók megosztására használt Server Message Block 3.0 (SMBv3) protokollban rejlik. Kihasználásával támadók tetszőleges programkódot juttathatnak be gyakorlatilag bármelyik Windows-ra, méghozzá akár távolról is, amennyiben az SMB kommunikációra használt 445-ös port elérhető számukra.

A Windows 10 és a Windows Server változatokat egyaránt érintő sebezhetőségre valószínűleg a Microsoft már most kedden ki akart volna adni egy javítást, ezért rakta bele az előbbiről szóló információkat a összefoglalóba, de végül az utolsó pillanatban felfedezhetett valami problémát benne, ami miatt végül elhalasztotta a folt publikálását.

Ennek ellenére a Microsoft szerint már most lehet védekezni a hiba kihasználása ellen, méghozzá az SMBv3 tömörítés kikapcsolásával, illetve a 445-ös port a tűzfalban történő tiltásával. Utóbbi nyilván a fájl- és nyomtatómegosztási lehetőséget is megszünteti az adott gépen, így ennek figyelembevétele mellett érdemes alkalmazni.