A hét elején ismét egy olyan dologra került sor, amire már lassan fél évtized óta nem volt példa. Megjelent ugyanis egy újabb jailbreak - azaz, egy olyan exploit az iPhone-okhoz, aminek felhasználásával speciális eszközök nélkül lehet feltörni és mélyreható jelleggel módosítani az Apple készülékeinek rendszerszoftverét, illetve működését.

Mindezt ugyanakkor most az Apple kizárólag magának, illetve egy biztonsági szempontból igen súlyos bakijának köszönheti. A cég ugyanis valamilyen okból az iOS legújabb, 12.4-es verziójában ismét megnyitott egy olyan biztonsági rést, amit anno a 12.3-as verzióban már lezárt - és ez tette lehetővé az akár legújabb frissítésekkel is ellátott iPhone-ok megtörését, szinte bárki számára.

Bár az új jailbreak-nek vélhetően kis számú iPhone-felhasználók örül majd, hiszen az lehetővé teheti számukra készülékek függetlenítését az Apple ekoszisztémától, legtöbbjük számára nem igazán jó hír a korábbi, egyébként a Safari-ban megbújó biztonsági rés újbóli felbukkanása. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az ő készülékeiket mostantól gyakorlatilag tetszőleges idegen weblap is feltörheti és manipulálhatja egy immár már jól ismert biztonsági résen át - egészen addig, amíg utóbbit az Apple újból le nem zárja.

Szakértők szerint egyébként valószínű, hogy a sebezhetőséget már aktívan ki is használják hackerek iPhone-felhasználók megtámadására - bár azt, hogy milyen széles körben szedik áldozataikat, egyelőre nem lehet tudni.