Az egyik oldalon pozitív, a másik oldalon lesújtó eredménnyel zárult a Facebook frissen létrehozott felügyelőtanácsának első ülése. A szervezet - amit azért hoztak létre, hogy vizsgálja és felülbírálhassa a Facebook moderációs gyakorlatát - kimondta: a vizsgált 5 esetből 4-ben a közösségi oldal jogtalanul, saját szabályainak meg nem felelő módon törölt posztokat, amit vissza kell most csinálnia.

Az inkriminált bejegyzések között volt olyan, ami egy, az egykori názi propagandaminiszternek, Joseph Goebbels-nek tulajdonított idézetet tartalmazott, míg egy másik a francia kormány a koronavírus-járvány kezelése során tanúsított viselkedését kritizálta. Egy harmadik kép azzal érdemelte ki a törlést, hogy egy női mellbimbót ábrázolt, miközben azonban a mellrák tüneteire próbálta csak a figyelmet felhívni.

A Facebooknak a döntés után most hét napja van arra, hogy az igazságtalanul eltávolított tartalmakat visszaállítsa. Ezen kívül a felügyeleti szerv egy rakás általános útmutatást is megfogalmazott a közösségi oldal számára a jövőbeni törléseknél kapcsolatban. Ezek szerint a Facebook-nak részletesen kellene tájékoztatnia a felhasználókat arról, hogy utóbbiak viselkedése vagy posztjai szerinte pontosan milyen szabályt sértettek meg, és magukon a szabályokon is pontosítania kellene, mert azok jelenleg igencsak tág értelmezési lehetőségeket hagynak.

Felhasználók egyébként rendszeresen kiritizálják a Facebook-ot, amiért az szerintük gyakran nyilvánvalóan jó ok nélkül törli egyes posztjaikat vagy kommentjeiket, amiért nem mondja meg pontosan, hogy azok melyik része és milyen szabályokat sértett meg, de azért is, mert a másik oldalon szerintük a szájt nem tesz eleget - vagy bármit - a hamis hírek, a gyűlöletbeszéd és az autoriter kormányzatok hazug propagandájának terjesztése ellen, amiket meg jelentés esetén sem töröl vagy korlátoz.