A Google a héten új, a cég szerint az iparági gyakorlatokhoz igazodó irányelveket jelentett be Google Drive, Google Photos és Gmail szolgáltatásaival kapcsolatban. Ezek értelmében a cég a jövőben törölni fogja az említett szolgáltatásokból a felhasználó tartalmait (képeit, fájljait, sőt, emailjeit is) ha nem fér hozzá azokhoz egy meghatározott ideig.

A jövő nyártól életbe lépő szabályok azokat a felhasználókat érintik, akik 2 éven (24 hónapon) keresztül inaktívnak minősülnek a Gmail, a Drive vagy a Fotók szolgáltatásban. Esetükben a cég törölheti a korábban feltöltött vagy tárolt tartalmaikat azokból a termékekből, amelyekben inaktívnak minősülnek.

A cég szerint azokat a Google One-tagokat, akik nem lépték át a tárhelykvótájukat, és jó minősítéssel rendelkeznek, nem fogja érinteni ez az új, inaktív fiókokra vonatkozó irányelv. Mivel az új szabályok hatálybalépési dátuma 2021. június 1., ezért a felhasználói tartalmak ez alapján történő törlésére legkorábban 2023. június 1-én kerülhet majd sor az érintett fiókokban.

Az inaktivitással és tárhelykvóta-túllépéssel kapcsolatos irányelvek csak a Google-szolgáltatások fogyasztói felhasználóira lesznek érvényesek. A Google Workspace, a G Suite for Education és a G Suite Nonprofit Szervezeteknek irányelvei ez alkalommal nem változnak.