Az Nvidia a héten egy vészfrissítést és egy erélyes figyelmeztetést tett közzé honlapján videókártyáihoz szánt meghajtóprogramjaihoz. Ezek szerint azok a felhasználók, akik gépében a cégtől származó chipekre épülő adapterek működnek, jobban teszik ha azonnal frissítenek a most kiadott driverekre ha nem akarják, hogy hackerek vagy vírusok áldozatává váljanak.

 

A figyelmeztetés szerint ugyanis több súlyos sebezhetőséget is sikerült azonosítani a szóban forgó meghajtóprogramban, aminek kihasználásával támadók adatok ellopására, a gépek összeomlasztására, sőt, akár tetszőleges programkód futtatására is lehetőséget kaphatnak az érintett gépeken. Mivel a driverek a rendszer legmagasabb védelmi szintjén futnak, ezért akár a gép feletti teljes ellenőrzés átvétele is lehetővé válhat a sérülékenységek kiaknázásával.

A hibák az Nvidia GeForce mellett a Quadro és Tesla kártyákkal működő szervereket és munkaállomásokat is érintik, és Windows mellett Linux platformon is kihasználhatók lehetnek. Ráadásul a virtualizált környezetek sincsenek biztonságban, az Nvidia vGPU szoftverében ugyanis szintén megtalálható több mint egy fél tucatnyi a hibák közül.

Az új, immár javított Nvidia meghajtókat - mint mindig - a cég honlapjáról lehet letölteni leggyorsabban, de azok vélhetően hamarosan megjelenek majd a Windows Update szolgáltatáson is.

A mostani idén már a második alkalom, hogy az Nvidia kénytelen soron kívüli frissítésre felszólítani felhasználóit a drivereiben azonosított súlyos sebezhetőségek miatt. Januárban ugyanis szintén egy rakás hasonlóan súlyos sebezhetőséget javított azokban.