Szombat, 2024-04-20, 09:53:53
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5500]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4042]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2406]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [591]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4061]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2943]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [375]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3299]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2023 » Május » 11 » 8 dolog, amit érdemes elkerülni, ha grillezünk
    06:50:33
    8 dolog, amit érdemes elkerülni, ha grillezünk

    Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2023.05.10.

    A Magyar Konyha ezúttal a brit Daily Mailt idézte meg hasábjain, hiszen a népszerű portál a londoni barbeque (BBQ) étterem, a Cue Point tulajdonosát, Mursal Saiq-ot, és konyhafőnökét, Josh Moroneyt kérdezte meg, hogyan lehet elkerülni egy grillezős katasztrófát.

    „Az országunkban még mindig gyakori tévhit, hogy grillezni csakis sertéshúst lehet, és hogy ilyenkor minden a sörről és a country zenéről szól, pedig ez már rég nem így van" – kezdi Mursal. „A Cue Pointot épp azért nyitottuk, hogy kicsit felrázzuk a dolgokat. Nálunk például egyáltalán nincs sertéshús, így muzulmánokat és zsidókat is várunk. De aki vegán, vagy tejallergiája van, az is jól fog lakni nálunk."

    A tulajdonosnő és konyhafőnöke az évek során a grillezés minden csínját-bínját megismerte már, és most felhívja a figyelmünket az otthon leggyakrabban elkövetett hibákra.

    A neves szakértők szerint ezekre kell különösen figyelni:

    • Kihagyjuk a pácolást
      A szakértők állítják: a pácolás igenis a grillezés egyik alapköve – ugyanakkor elismerik, hogy ezt is túlzásba lehet vinni. Óvakodni kell a túlfűszerezéstől, ahogyan a húsok túlzott klopfolásától, dörzsölésétől is. „Nincs azzal baj, ha a sütés előtt óvatosan bedörzsöljük a szeleteket egy házi fűszerkeverékkel. Mi abban hiszünk, hogy a fehér húsoknak igenis jót tesz egy kis pác, ugyanakkor a marhát mi is csak egy kevés fűszersóval kezeljük a sütés előtt. A bárány, mivel a húsa kissé a vadhúsokra hasonlít, szintén meghálál egy jó pácot."
       
    • Nem készülünk elő
      A tálcákat, húsvillákat és -fogókat, a konyharuhákat előre készítsük a grill mellé. Az sem baj, ha egy hideg ital szintén a kezünk ügyében van – így könnyebb elviselni a meleget.
       
    • Nem ügyelünk a tűzre
      A szakértők hangoztatják: az, hogy az ételt megkapta a tűz, és megjelennek a jellegzetes grillcsíkok, még egyáltalán nem jelenti azt automatikusan, hogy az étel el is készült. „Sok ember azt hiszi, hogy a grill akkor üzemkész, ha a szén már kifehéredett, olyan forró. Pedig – főként húsok esetében – a kevesebb szénnel megpakolt tűztér, és a néhol még fekete, máshol már fehér szén feletti, lassabb sütögetés hozza meg az igazán várt, és legfinomabb eredményt."


       

      Sokan vallják, hogy a kerti sütögetést nem lehet elrontani, pedig mind találkoztunk már kiszáradt húsokkal és fonnyadt zöldségekkel.Forrás: Thinkstock

    • Nem vagyunk körültekintőek
      Képzeljük el a következőt: épp grillezünk, és a tűz elkezd kialudni, ezért fogunk valamit, mondjuk egy konyharuhát vagy egy kartondarabot, és legyezni kezdjük a parazsat – és mielőtt észbe kaphatnánk, a pernye már tele is rondította az összes ételt, amit a rácson hagytunk, sőt, beleszállt az italokba, és a vendégek ruhájába is... A tanács: ne legyünk lusták ahhoz, hogy ilyen esetben először lepakoljuk az épp készülő ételeket a grillről, és megkérjük a közel állókat, hogy vonuljanak biztonságos távolságba, és csak ezek után kezdjünk a tűz felélesztéséhez.
       
    • Nem viselünk kötényt
      A grillezés bizony nem egy tiszta dolog. Már maga a grill sem makulátlan az esetek többségében, és a tűzgyújtás, a korom, a pernye, a hamu – még a legnagyobb odafigyelés mellett is – mind jár némi piszokkal. A sütéshez újítsunk be egy menő, jó minőségű kötényt, és legyen rutin, hogy a grillt és az eszközöket a sütögetés végeztével szépen letakarítjuk – így teszünk nagy szívességet a későbbi önmagunknak.
       
    • Nem mérjük a hőmérsékletet
      „A grillezés valójában egy tudományos folyamat, de ezzel senki nem törődik" – állítják a szakértők. „A húsok más feltételek mellett máshogyan viselkednek. Csak mert az adott hústípust mi mindig ugyanúgy készítjük, ez még nem garancia rá, hogy a végeredmény is mindig ugyanaz lesz.

      A sötétebb, füstölt húsok ideális hőmérséklete 88 és 92 fok közötti, ebben a tartományban biztos, hogy az étel omlósan puhára készült.

      A steakek esetében a szaftos, csodás állaghoz 55 fok körüli hőmérsékletet kell mérnünk.

      " Egy omlós steakhez a maghőmérséklet 48 és 57 fok között ideális, attól függően, hogyan szeretnénk a húst elkészíteni. 

      Rare esetén maradjunk 48 és 50 Celsius között, medium rare-hez az 51-53-as tartományt lőjük be, a medium állag eléréséhez 54-57 fokra lesz szükség, míg e felett well done készíthetjük a hússzeletet.

      A klasszikus amerikai marhaszegy barbequehoz pedig minimum 87 fokos maghőmérsékletet ajánlanak a hozzáértők.

      A pácolás grillezés egyik alapköve.Forrás: Shutterstock

    • Nem figyelünk a sorrendre
      A szakértők azt ajánlják, hogy a zöldségeket mindig a húsok előtt készítsük el a grillen. „Ugye, milyen egyszerűen hangzik? Mégis mindenki elfelejti ezt. Ha vegetáriánusok is vannak a társaságban, a sorrend alapvető fontosságúvá válik. Ha a zöldségekkel nyitunk, a húsokból kisülő nedvek nem érintkeznek az ő ételeikkel. Legyünk figyelmesek!" A másik fontos tipp, hogy nyugodtan főzzük elő a zöldeket – így elkerülhető, hogy kemény, szálas zöldségeken rágódjon az egész társaság. Különösen ügyeljünk erre, ha csöves kukoricával, céklával vagy spárgával dolgozunk. A zöldségeket nyugodtan készíthetjük alufóliába tekerve is.
       
    • Nem gondolunk a hamura
      „Tervezzük meg előre, hogy a sütögetés végeztével hová kerüljön a forró hamu" – szögezik le a szakértők. „Még véletlenül se szórjuk rögtön a rózsabokor alá, mert ezzel tönkretesszük a növényt. A legjobb, ha beruházunk egy masszívabb, fém vödörbe, aminek az aljába vizet töltünk, és abba hamuzzuk ki a grillt. Ez talán a legbiztonságosabb és legegyszerűbb módszer."
    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 75 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): grillezés, grillezési, grill, Jó tudni, gasztro, ötletek, tanácsok | Helyezés: 0.0/0