Az első ránézésre imádnivaló és cuki erszényesmenyét (antechinus) kannibalista hajlamai és tomboló nemi hormonjai, azaz szexmániája folytán az állatvilág egyik legfurcsább teremtményének számít. Az antechinusok ugyanis amellett, hogy saját fajtájukat eszik, szex után holtan esnek össze. 

Az egérre vagy cickányra hasonlító, imádnivaló sárgalábú antechinus egy Ausztráliában őshonos erszényes faj. Ők az állatvilág igazán különleges teremtményei, azonban van egy sötét oldaluk is, méghozzá a semelparitás, vagyis az "öngyilkos szaporodás", ugyanis a hímek szó szerint a halálba szexelik magukat, majd a nőstények előszeretettel meg is eszik párjukat.  

Az Antechinus egy igazán szexmániás lény Forrás: Shutterstock/Wright Out There

Ezeknek az élőlényeknek meglehetősen intenzív a párzási időszaka, a hímek nagyjából három héten keresztül több nősténnyel is párosodnak, méghozzá akár 14 órán keresztül. Miután a szenvedélyük alábbhagyott, a hímek holtan esnek össze, mivel a kortizolszintjük - a stresszhormon - jelentősen megugrik, és a szuperméretű heréikből származó tesztoszteron meghibásítja azt a mechanizmust, amely normális esetben feldolgozná a kémiai vegyületet. Ennek következtében a hormon halálos szintre szökik, ami szervi elégtelenséghez vezet. 

A vemhes nőstény erszényesmenyéteknek ezután egyedül kell felnevelniük a mini erszényesek következő generációját. A ScienceAlert által látott új felvételeken megfigyelhető az antechinusok kannibalista jellemvonása is, tehát ahogy egymás holttestét rágcsálják a tömeges pusztulást követően. A tudósok szerint ennek magyarázata, hogy ezek a lények kifejezetten jól alkalmazkodnak az evolúciós változásokhoz, és a nőstények a hímek elfogyasztásával jutnak elegendő táplálékhoz a túléléshez. 

Ez az állat hajlamos a kannibalizmusra Forrás: Shutterstock/Wright Out There

A Daily Starnak nyilatkozva Frankie Hobro, az Anglesey Zoo munkatársa elmondta:

"Ez egy érdekes és rendkívül okos alkalmazkodási módja annak, hogy túléljék az evolúciós változásokat. Ez a biológia leglenyűgözőbb és legötletesebb formája. Ezek az állatok teljesen logikusan viselkednek, hiszen miért néznék tétlenül, hogy egy számukra tökéletes, azonnal elérhető és gazdag fehérje- és tápanyagforrást felfaljon a következő elhaladó állat, ha azt maguk is megehetik? Különösen, ha vemhes nőstény az illető, akinek a lehető legtöbb extra tápanyagra van szüksége a növekvő embriók táplálásához!"

E faj hímjeinek párzás utáni halála természetes és elkerülhetetlen folyamat, amely a szervezetükben felhalmozódó kortizol túlzott mennyiségének köszönhető. Ez egy újabb példa arra, hogy a természet teszi a dolgát - bár elsőre brutálisnak tűnhet. A hímek halála pedig teljesen független a nőstényektől, és nem róható fel nekik.

Az Origo megírta, hogy több új polipfajt is felfedeztek nemrég.

Az Origo bemutatta a világ legritkább bálnáját

Az Origo megtudta, hogy ma már léteznek baromfisuttogók is, akik képesek megfejteni a szárnyasok érzelmeit.

Az Origo megírta, hogy létezik egy olyan madár, ami hím és tojó is egyben. 

Forrás: Daily Star