A nagy meglepetés az, hogy mindkét megfigyelt galaxis sokkal fényesebb, mint azt a kutatók gondolták volna. Többek között ennek is köszönhető, hogy már viszonylag korán, a Webb éles üzemének megkezdését követően pár napban sikerült észlelni őket. Utóbbi egyben ugyanakkor azt is jelenti, hogy még ennél is régebbi - csak halványabb - galaxisok is rejtőzhetnek az űr mélyén, amiket a Webb csak hosszabb idő alatt tud majd észrevenni.

"Sikerült valami elképesztően lenyűgözőre bukkannunk. Ezeknek a galaxisoknak mindössze alig 100 millió évvel az ősrobbanás után kellett elkezdeniük összeállniuk. Senki sem számított arra, hogy [az Univerzum] sötét kora ilyen korán véget érhetett", mondta Garth Illingworth, egy másik kutató is.

A csillagászok a mostani felfedezésből arra következtetnek, hogy az Univerzum első galaxisainak tömege sokkal nagyobb lehetett, mint eddig gondolták, és a vártnál sokkal több csillagot tartalmazhattak. Egy másik lehetőséget, hogy az akkor keletkezett csillagok teljesen más jellegűek voltak, mint később létrejött társaik - és emiatt sokkal fényesebben világíthattak.

Azt, hogy melyik eset áll fenn, illetve mi lehet a jelenség hátterében, a Webb további képei tisztázhatják majd.