A csevap esetében a titok a húsokban rejlik elsősorban. Ennek az ételnek alapvetően megadta a különlegességét, hogy hagyományosan 3 féle húsból készítették: marha-, sertés- és bárányhúst is felhasználtak hozzá. Fűszerezés tekintetében a csevapcsicsa nem kíván meg különösebb extrákat, só, bors, vöröshagyma kerüljenek bele.
Sokan az eredeti verzió elengedhetetlen hozzávalóinak tekintik a paradicsomot és a pirospaprikát is, ám ezek valójában nem az autentikus csevap hozzávalói.
Amire még érdemes odafigyelni, az a felhasznált húsok minősége és aránya. Az eredeti recept szerint a sertés- és a birkahús mennyisége együttesen kell, hogy kitegye a marhahús mennyiségét (pl. 25 dkg-25 dkg-50 dkg). Illetve, friss húsokból készítsük el a csevapot, különben kellemetlenül kemény lesz a végeredmény. A legjobb ajvárral és hagymasalátával kínálni.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 25 dkg darált birka- vagy bárányhús
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 ml víz
- 3-4 kávéskanál só
- 1-3 kávéskanál bors
Így készítsd el!
A vízben megfőzzük a fokhagyma gerezdeket, hozzákeverjük a darált húsokhoz, majd sózzuk, borsozzuk. 5-10 percig alaposan dolgozzuk össze a húsos masszát, ha kell közben fűszerezzük még. Tekerjük fóliába, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap formázzunk belőle kis rudakat, majd olajban vagy grillen süssük meg.