Első hallásra furcsa, ám bizonyos szempontból jogosnak tűnő keresetet nyújtott be a napokban az Egyesült Államokban fogyasztók egy csoportja a Google-lal szemben. Az illetők azon az alapon perelték be a keresőóriást, hogy az állításuk szerint az ő kárukra használta mobiltelefonjaik korlátos mobilnetes keretét.

 

Ugyan a készülékek és a Google közötti kommunikáció a telefonok normális használata esetén érthető is lehet, a felperesek szerint azonban az már nem annyira, hogy akkor is jelentős adatforgalmazás történik a készülékek mobilkapcsolatán át, ha azokat valójában semmire sem használják. Méréseik szerint pl. egy Galaxy S7 esetében havonta akkor is küld és fogad a telefon közel 130 MB-nyi adatot havonta, ha egyetlen alkalmazás sem fut rajta, és hozzá sem nyúlnak.

Az adatforgalmazás 94%-a a Google szervereivel zajlik le, amikkel óránként akár 16 alkalommal is kommunikál a teljesen használaton kívüli készülék. A felperesek szerint ez pedig egyértelműen bizonyítja, hogy "a Google úgy tervezte Android operációs rendszerét és alkalmazásait, hogy azok nagy mennyiségű információt fejtsenek ki és továbbítsanak" a felhasználókról és eszközeikről, persze utóbbiak adatkeretének terhére, illetve kárára.

A periratban a panaszosok azt is megjegyzik, hogy bár hasonló adatforgalmazás a használaton kívüli iPhone-ok esetében is megfigyelhető, az almás telefonok esetében a teljes adatforgalom annak a tizedét sem éri el, amennyi információt a Google rendszerével működő készülékek cserélnek ki a keresőóriás szervereivel. Ennek oka feltételezésük szerint az, hogy a Google alkalmazásai a hirdetések célzásához, illetve maguk a hirdetések tartalmának előtöltéséhez küldenek és fogadnak egy rakás adatot - ráadásul akkor is, ha az adott hirdetések végül soha nem jelennek majd meg.

A felperesek azt szeretnék elérni, hogy a bíróság kötelezze a Google-t az eszközei által szükségtelenül keletkeztetett adatforgalom árának megfizetésére, aminek mértéke készülékenként és havonta az 1 dollárt (302 forintot) is elérheti. Bár ez kevésnek hangzik, ha a csoportos pert valóban sikerülne megnyerne, a Google-nak évekre visszamenőleg és minden amerikai felhasználója számára kénytelen lenne a szóban forgó összeget kifizetni, ami több milliárd dollárra is rúghatna.