A Google videómegosztóján a jövőben a jelek szerint nem lehet majd olyan videókat közzétenni, amik valamilyen számítógépes rendszer biztonsági intézkedéseinek kijátszását mutatja be. A cég ugyanis módosította a YouTube használati szerződését, ami így már kizárja az ilyen tartalmak feltöltését is - aki pedig megszegi a szabályt, annak nem csak videóját fogják leszedni, de ki is tilthatják majd a szájtról.

"Hackeléssel és adathalászattal kapcsolatos ismeretterjesztés: Annak bemutatása a felhasználók számára, hogyan lehet biztonságos számítógépes rendszereket megkerülni, vagy felhasználói hitelesítési adatokat és személyes adatokat ellopni" - írja a YouTube használati szerződése azon felsorolásának legújabb pontjában, amiben a tiltott tartalmak típusait sorolja fel. Az új pont állítólag még áprilisban került bele a dokumentumba, de csak a napokban távolították el miatta az első ilyen videót egy ismertebb csatornáról.

Az új szabályok miatt máris több biztonsági szakértő kritizálta a Google-t, amiért szerintük az nem csak a számítógépes bűnözők információhoz jutását, de az ellenük történő védekezésre használható technikák és ismeretek terjedését is komolyan korlátozza. Ezek megértéséhez, bemutatásához és demonstrálásához ugyanis nyilvánvalóan magát a támadási technikát - ami ellen védekezni próbálunk - is be kell mutatni, így pedig az ilyen videók és készítőik is könnyen tiltás hatálya alatt találhatják magukat.

Bár ezt meg lehet fellebbezni, és volt is már példa ilyen, a hackelést kvázi jóindulattal bemutató videó visszaállítására a YouTube-on, ennek ellenére a változásnak messzemenő negatív hatásai lehetnek a számítógépes biztonság oktatására a szájton. Az ilyen tiltásoknak ugyanis súlyos, akár az egész csatorna létét fenyegető következményei lehetnek ha mégsem kerülnek visszavonásra, ami miatt a jövőben a legitim biztonsági szakértők is vélhetően kétszer is meggondolják majd, mielőtt ilyen oktatóanyagokat töltenek fel a YouTube-ra.

Ráadásul egyesek szerint elképesztően álszent is a Google-től, hogy pont ő akarja a sebezhetőségekről és kihasználásukról szóló információk terjedését drákói szigorral korlátozni, miközben a cég biztonsági szakértői rendszeresen osztanak meg a nyilvánossággal ugyanilyen adatokat, ráadásul más vállalatok termékeiben azonosított sérülékenységek esetében is, amikhez gyakran még kész támadókódokat is mellékelnek - ezáltal végképp' pofonegyszerűvé téve az érintett rendszerek feltörését akár képzetlen személyek részére is.