A BugCheck2Linux azt használja ki, hogy az ilyen esetekhez a Windows lehetőséget ad speciális hibakezelő rutinok definiálására. Ezeket eredetileg az operációs rendszer tervezői arra szánták, hogy a meghajtóprogramok a gép a végzetes hiba miatti újraindulása vagy leállítása előtt elvégezhessenek bizonyos, fontos dolgokat - az új program azonban ezt valójában a Linux elindítására használja fel.

Utóbbi ugyanakkor nem a Windows helyén indul el, és nem veszi át a gép feletti irányítást. Az aprócska Linux ugyanis valójában egy szintén apró, RISC-V processzorra épülő környezetet emuláló virtuális gépben bootol be, és itt biztosítja a jól megszokott parancssort a nyílt forrású rendszerhez.

Az ugyanakkor még kérdéses, hogy az érdekességen túl mi lehet a gyakorlati haszna a BugCheck2Linux-nak. Mivel ugyanis az általa elindított Linux a szóban forgó virtuális gépben fut, az nem férhet hozzá az összeomlott Windows adataihoz, és nem teszi lehetővé pl. sem annak memóriájában rekedt, el nem mentett adatok kibányászását, sem mondjuk a Windows indítási konfigurációjának módosítását.

Reméljük az alkotó a program jövőbeli, továbbfejlesztett változataiba be tud valami hasznosat is építeni majd pl. a fentiekhez.