Bár egyesek kifejezetten jónak tartanák, mások valószínűleg nem örülnének neki, ha valóra válna az, amivel a Facebook a napokban megfenyegette az európai felhasználókat, illetve döntéshozókat. A cég ugyanis közölte, hogy ha a kontinens nem változtat adatvédelmi szabályozásán, kénytelen lesz kivonulni és elérhetetlenné tenni szolgáltatásait az európai polgárok- köztük a magyarok - számára.

A Facebook ezt azzal, a múlt hónapban részére az ír adatvédelmi biztos által megküldött rendelkezéssel szemben lengette be, ami egyértelműen megtiltotta a közösségi oldal számára európai felhasználói adatainak amerikai szerverekre történő továbbítását és ott azon történő tárolását. Eddig erre az USA és az EU között fennálló ún. Privacy Shield egyezmény lehetőséget biztosított a cégnek, de utóbbi idén július közepén megszűnt.

A Facebook akkor azt mondta, hogy egy másik egyezmény, a Standard Contractual Clauses (SCC) alapján lehetősége van továbbra is európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba küldeni és ott feldolgozni. Az ír adatvédelmi biztos azonban múlt hónapban egyértelművé tette a cég számára: ez nincs így, és a hatályos jogszabályok alapján kénytelen lesz az adatokat az EU-n belül tartani és kezelni.

A Facebook azt mondja, hogy amennyiben az Unió ragaszkodik álláspontjához és nem ad neki mentesítést a szabályok alól "nem tudja, hogyan biztosíthatja majd továbbra is szolgáltatásait a EU-n belül is". Ez persze technikailag nyilvánvalóan továbbra is megoldható lenne, csak a Facebook a jelek szerint hallani sem akar arról, hogy a régió felhasználóinak adatait különválasztva, illetve az Uniós adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezelje.

A Facebook szerint egyébként az unió illetékesei igazságtalanul bánnak vele és kvázi direkt kipécézték őt, saját magát pedig a szólásszabadság elengedhetetlen eszközének tartja az EU-n belül - állítása szerint ezért is sajnálná, ha úgymond kenyértörésre kerülne sor közte és az Unió között.

A cég mindenesetre most bíróságtól kéri, hogy mondja ki a törvények helyes értelmezését az ügyben - bár az gyakorlatilag kizárható, hogy ha utóbbi megerősíti az adatvédelmi biztos állásfoglalását, akkor a vállalat valóban elérhetetlenné tenné szolgáltatásait az európaiak számára.