Igen súlyos adatlopás áldozatává vált az Intel, amitől ismeretleneknek több tíz gigabájtnyi titkos információt sikerült ellopniuk - derült ki csütörtökön. Bár az incidensre vélhetően az elmúlt pár hónapban került sor, az csak most vált ismertté, miután a bárki által elérhető fájlmegosztókra is felkerült az igen szép méretű adatcsomag.

A mintegy 20 GB-nyi torrentben többek között forráskódok és olyan titkos dokumentumok is megtalálhatók, amikbe az Intel amúgy csak igen szigorú feltételek és tilalmak között enged betekintést bárki számára. Ez nem meglepő, hiszen az anyagok olyan technológiák használatát részleteik, mint pl. az Intel processzorainak ME motorja - amiben felfedezett sebezhetőségek már korábban is többször komoly fejfájást okoztak -, valamint chipek tervei, sőt, BIOS forráskód-részletek is.

Ezen kívül a most kiszivárgott, elméletileg bárki által letölthető csomagban megtalálhatók olyan különlegességek is, mint pl. egy kamera meghajtóprogramja, amit az Intel a SpaceX űrvállalat számára fejlesztett ki, de a cég fejlesztési ütemtervei is, és egyes biztonsági technológiáihoz készült fejlesztőkészlet is.

Az archívumban foglalt legfrissebb dokumentumok idén májusi dátummal rendelkeznek, ami arra enged következtetni, hogy az adatlopásra valamikor az elmúlt pár hónapban került sor. Egy biztonsági kutatónak egyébként sikerült az adatokat ellopó hackerrel is beszélnie, aki azt állítja: banális hibák miatt férhetett hozzá azokhoz.

Elmondása szerint ugyanis azok egy nyilvánosan elérhető szerveren voltak tárolva, ami több biztonsági hiányossággal is rendelkezett. Ezen kívül még a jelszóval védett állományok sem voltak valójában védve, ugyanis jelszónak az Intel mérnökei olyan banálisan könnyen kitalálható karaktersorokat adtak meg, mint pl. az "intel123" és az "Intel123".

Egyelőre még nem egyértelmű, hogy az adatszivárgás milyen következményekkel fog járni a cég és termékei vásárlói számára, de nem tűnik túl merésznek a gondolat, hogy az többek között jelentős mértékben hozzájárulhat majd újabb biztonsági rések azonosításához az Intel technológiáiban a hackerek által.