A Microsoft a Windows 10-be a napokban egy olyan új fejlesztést vezetett be, ami rendkívül jól jöhet majd akkor, ha a cégnek megint sikerül komolyan elbaltáznia egy frissítést - vagy utóbbi más okból bizonyul problémásnak egy adott gépen, méghozzá annyira, hogy megakadályozza annak indulását is. A rendszer ugyanis mostantól ilyen esetekben képes lesz a hibát észlelni, és a problémás frissítést automatikusan eltávolítani - ezáltal pedig helyreállítani önmaga működőképességét.

Az újításról a Microsoft egy, hétfőn közzétett támogatási cikkében számolt be, amiben részletesen leírja annak működését. Ezek szerint ha a Windows észleli a problémát a frissítéssel, eltávolítja azt, majd újraindulás után tájékoztatja a felhasználót erről a tényről. Ráadásul ezek után 30 napig automatikusan meg is akadályozza majd a frissítés újratelepülését a további problémák elkerülésének érdekében.

Ez idő alatt a Microsoftnak - illetve ha nem ő volt hibás, akkor annak a harmadik féltől származó szoftverkomponens gyártójának, ami a problémát okozta - lesz lehetősége javítani a hibát okozó bugot, amit követően a Windows ismét megpróbálja majd felrakni a korábbi problémásnak bizonyult foltot, ami ezen a ponton remélhetőleg már gond nélkül fog működni a gépen.

Ugyanakkor a felhasználóknak ennél előbb is lesz lehetőségük újra megkísérelni a folt telepítését, ha pl. úgy gondolják, hogy az tévesen került uninstallálásra vagy sikerült elkerülő megoldást találniuk az inkompatibilitás feloldására. A frissítések kézzel történő keresése esetén ugyanis a problémás foltok is újra fel fognak bukkanni, illetve a Windows Update katalógusból is le tudják majd azokat kézzel tölteni.