Bár az Intel-nek közel fél év állt rendelkezésére a széles nyilvánosság előtt csak a hónap elején ismertté vált - de a chipgyártónak már a nyáron tudomására jutott - veszélyes Spectre sebezhetőség foltjainak elkészítésére és tesztelésére, a jelek szerint ez nem sikerült neki. Legalábbis erre utal, hogy a cég azt javasolja egyes partnerei számára: halasszák el az általa a probléma javítására kiadott foltok telepítését, mert az nem várt problémákat okozhat.

Az Intel által kiadott tájékoztatás szerint elsősorban a Haswell és Broadwell processzorokra épülő csúcsszerverek gazdáinak érdemes megfontolniuk a javítás mellőzését egyelőre, miután ezek esetében többen is véletlenszerű újraindulásról számoltak be a foltok feltelepítését követően. Azt, hogy utóbbiak miként váltják ki a kellemetlen, az adatokra magukban is veszélyt jelentő zavarokat a működésben, a gyártó egyelőre nem tudja, de állítólag már gőzerővel vizsgálja azt.

Az Intel szerint ugyanakkor a probléma nem érinti az otthoni felhasználókat - vagy legalábbis utóbbiak számára a cég továbbra is azt javasolja, hogy azok rakják fel az alaplap-gyártók, illetve az operációs rendszerek készítői által kiadott, az Intel processzorokban megbújó veszélyes sebezhetőség kihasználását meggátló foltokat.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy azok is sokat vesztenek a javítás - amúgy valóban javasolt - feltelepítésével, akik esetében az nem okoz véletlenszerű újraindulásokat. A védelem telepítését követően ugyanis észrevehetően lassulhat a gépek működése, főleg a nagyobb megterhelést jelentő feladatok végrehajtása során - bár a sebességcsökkenés mértéke erősen függhet attól, hogy mennyire régi processzor van a masinában, illetve milyen célokra használják azt.