Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:29:13 Hová tűnik a sörökből az alkohol? | |
Forrás: [origo] | Vorák Anita | 2013. 06. 07. Egyre hígabb söröket isznak a magyarok: nemcsak azok, akik csak az olcsó főzeteket engedhetik meg maguknak, hanem azok is, akik a népszerű márkákat veszik. A gyártók az alkoholfok lecsipegetésével próbálnak meg küzdeni az adóemelések ellen, és elkerülni a fogalomcsökkenéssel járó áremeléseket. Többségük ezt persze nem vallja be, csak annyit mondanak, azért kellenek a gyengébb sörök, mert ilyen a magyarok ízlése, és így egészségesebb. Dollármilliókat követelnek az egyik legnépszerűbb amerikai sör, a Budweiser gyártójától azok a sörrajongók, akik azt állítják, hogy a cég tudatosan és rendszeresen vizezi kedvenc sörüket. A sörgyártó cég egy korábbi munkatársától származó információkra hivatkozva perelték be a céget: a volt munkatárs azt állítja, hogy puszta költségkímélésből közvetlenül a palackozás előtt vizet adnak a sörhöz, és így 3-8 tizedfokot csökkentenek az alkoholtartalmán. A cég természetesen tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a sörei megfelelnek a cimkén feltüntetett kritériumoknak. Az év elején indult per nagy figyelmet kapott az Egyesült Államokban, az ügy kirobbanása óta sorra készültek a sörök alkoholtartalmát vizsgáló tesztek - többek között a CNN is bevizsgálta a perelt cég söreit -, de az eredmények szerint azok legfeljebb néhány századfokkal tértek el a palackon feltüntetett értéktől. Bár egy Dob utcai kis bolt eladója szerint a vásárlók többsége figyeli a sörök alkoholtartalmát, és elkapkodják a jó áron kínált erőseket, rögtönzött szerkesztőségi kutatásunk szerint a magyar sörfogyasztók sokkal kevésbé kényesek a sörök alkoholtartalmára, mint a bíróságra vonuló amerikaiak. Nekem egyáltalán nem szempont a százalék, a túl erőseket nem szeretem, meg a túl gyengéket sem, ennyi a megkötésem - mondta például Ákos, és nagyjából ezt osztja Pali is, aki szerint az a jó, ha 4,5 és 5,2 között van . Többen mondták, hogy csak azt figyelik, ne olcsó, 3 százalékos söröket vegyenek, egyébként pedig inkább a sör íze, mint az alkoholfoka számít nekik. A legtöbben ennek ellenére erősebbnek gondolták a kedvenc sörüket, mint amilyen az valójában. Azok a sörök amelyeket én iszom (Arany Ászok, Borsodi, Kozel, Zlaty Bazant), 4,5 és 6 százalék között mozognak - tippelte például Ákos, rosszul. Lecsípnek belőle Egy italkereskedő hívta fel rá a figyelmünket, hogy a magyar sörfogyasztók - ha tudnak róla, ha nem -, egyre hígabb söröket isznak. Nem viszik már el annyiért a söröket, amennyibe kerülnének, ezért a gyártók elkezdték kiszedni belőlük az alkoholt. A Steffl például régen 5 százalékos volt, most 4,2. A Löwenbrau 5,2 volt, most 4,2, de levették a legnépszerűbb magyar sörök alkoholfokát is. Lassan ott tartunk, hogy minden lecsúszik abba a kategóriába, amit korábban gagyi sörnek hívtunk - mondta. Szerinte a fogyasztók többsége már nem is foglalkozik ezzel, belefáradtak már, mert minden gyártó lecsíp tőlük valamit . Megpróbáltunk utánajárni, mennyire általános ez a gyakorlat. Mivel a sörgyártóktól nem kaptunk adatokat, csak saját gyűjtésünkre és az interneten fellelhető régebbi adatokra támaszkodhattunk. Így is találtunk jónéhány olyan példát, ami igazolja az italkereskedő állítását. A Dreher Sörgyárak sörein is hirdetett, a gyár által üzemeltetett információs honlap szerint az Arany Ászok és a Kőbányai Világos is 4,5 százalékos, a boltban viszont már csak 4,3 százalékosakat árulnak. A most kapható Steffl 4,2 százalékos, egy 2011-es internetes teszt idején még 4,5 százalékos volt. A Borsodi az elmúlt hónapokban 4,6 százalékról csökkent 4,5 százalékra. Sok népszerű sörnek - például a 4,5 százalékos Soproni Ászoknak vagy az 5,2 százalékos Drehernek - a fellelhető adatok szerint nem csökkent mostanában az alkoholtartalma, viszont van több olyan sör, amelynek jelentősen. Ahogy az italkereskedőnk is említette, a Löwenbräu régebben 5,2 százalékos volt, mára egy teljes fokot csökkent az alkoholtartalma. Ilyen az osztrák licenc alapján Magyarországon gyártott Kaiser is, aminek egy 2011-es teszt idején még 5,3 százalék volt az alkoholtartalma, most viszont már csak 4,2 százalékosat találtunk belőle a boltban. Lecsíptek a Hofrauból is, az itthon gyártott német sör dobozos változatában már csak 4 százalék alkohol van, pedig nemrég még 4,2 volt, és az üveges változat is gyengébb, mint a német eredeti. A német Oettinger búzasört Németországban 5,4 százalékos, Magyarországon 4,7 százalékos alkoholfokkal árulják (igaz az egyik üveges, a másik dobozos kiszerelés volt). Ezt szeretik a magyarok Megkerestük a magyarországi sörgyárakat, hogy kommentálják ezeket a változásokat, de több helyről választ sem kaptunk megkeresésünkre. A többek között az Arany Ászokat, a Kőbányait és Hofbraut gyártó Dreher Sörgyárak a csökkentések okát firtató kérdésünkre azt válaszolta, hogy a sörök alkoholtartalmát feltüntetik a csomagoláson. Bizonyos termékek alkoholtartalma az idők során természetesen változhat, hiszen folyamatosan új termékek, termékváltozatok kerülnek bevezetésre, köztük minőségi sörök, nyári, vagy gyümölcsös ízű márkák, korábbi receptúrák megújulnak, átalakulnak, ahogy a fogyasztók ízlése is változik - írta a vállalati kapcsolati vezető. Részben a fogyasztói ízlések változásával magyarázta a sörök alkoholtartalmának csökkenését a Borsodi Sörgyár is, amikor azt írták, azért lehet különbség a magyar és a külföldi boltokban kapható sörök alkoholtartalma között, hogy a jelentősen eltérő ízléssel, hagyományokkal, versenypiaccal rendelkező országokban az egyes termékek minél jobban helyt tudjanak állni. De a sörgyár szerint az alacsony alkoholtartalmukkal hódító gyümölcsös sörök is okolhatók ezért a folyamatért. A nemzetközi trendek egyértelműen a folyamatosan csökkenő alkoholtartalmat vetítik előre a sörpiacon. Ez egyrészt népegészségügyi szempontból üdvözölhető trend, amelyet az EU szervezetei is támogatnak, másrészt megfelel a folyamatosan változó fogyasztó ízlésnek - írta Balássy Árpád, a Borsodi Sörgyár brand managere. A magyarok az ár alapján választanak A Pécsi Sörfőzde kereskedelemért és marketingért felelős cégvezetője szerint ennél jóval prózaibb oka van az alkoholfok csökkentésének. Minden sörgyár csökkenti az alkoholfokokat, hogy a korábbi költségeik szintjén tudjanak maradni. Korábban a sörök Balling-foka (szárazanyag-tartalma) alapján fizettük a jövedéki adót, 2012 óta azonban az alkoholfok után - mondta Várady Zsolt az Origónak. Év elején hektoliterenként 150 forinttal, 1470 forintról 1620-ra nőtt a sör jövedéki adója. Ez azt jelenti, hogy egy fél literes, 4 százalékos sör után 32,4 forint jövedéki adót kell fizetni, egy 4,6 százalékos után már 37,26 forintot. Erre még rájön az áfatartalom, úgyhogy ha egy 4,9 százalékos sört levisz a gyártó 4,6 százalékra, az legalább öt forint különbséget jelent a boltban, mondjuk 189 helyett 184 vagy akár 179 forintért is tudják adni - mondta Várady. Nemrég írtunk arról, hogy a magyar fogyasztók bizonyos termékeknél annyira árérzékenyek, hogy akár pár forintos különbség is eltántorítja őket a vásárlástól, vagy egy kisebb áremelés miatt is megváltoztatják a fogyasztási szokásaikat. Az italkereskedő és a Pécsi Sörfőzde igazgatója szerint ez a helyzet a sörökkel is. A magyar fogyasztó nem az alkoholfok, hanem az ár alapján választ sört - mondta Váradi, aki szerint ez az oka annak, hogy a Pécsi Sörfőzde termelésének és a magyar sörfogyasztásnak is tetemes részét, körülbelül hetven százalékát teszik ki a különböző áruházláncoknak gyártott olcsó, gyenge minőségű sörök. Az italkereskedő szerint azért nem mennek a márkás sörök, mert már drágák a fogyasztóknak. A mai magyar kereslethez képest annak kellene a kisker árnak lennie, ami most a nagykereskedelmi ár. Például a Steffl kiskereskedelmi ára most 179-185 forint körül van, de ennyiért nem viszik el, legfeljebb 159-ért menne. Ez ellen dolgozik, hogy Váradi szerint a gyártók a márkás söreiknél már a jövedelmezőség határán vannak, ezeknél nem szabad bemenni 169-179 forint alá . A Pécsi Sörfőzde megpróbálja tartani a saját márkás sörük, a Pécsi Szalon alkoholtartalmát, de a külföldi licenc alapján gyártott sörük, az Ottakringer az ausztriában gyártott 5,2 fokos változattal szemben itthon 4,9 fokos, hogy kevesebb jövedéki adót kelljen utána fizetni. De az alkoholfok nem minden, a söröknél legalább ennyit számít az is, hogy milyen a Balling-fokuk, azaz mennyi malátából, árpából készülnek. Ez az osztrák és a magyar Ottakringernél is egyforma, ha a fogyasztó kitölti, azt fogja érezni, hogy a két sör ugyanolyan testes, sőt a pécsi még finomabb is, mert a ma már különlegesnek számító, nyílt kádas technológiával készítjük - mondta Várady. Az áremeléstől félő, ezért az alkoholtartalom csökkentésére kényszerülő cégeknek két lehetőségük van, egy korrekt és egy kevésbé korrekt - magyarázata Várady. A korrektben a sör erjedését folyamatosan mérésekkel követik a laborosok, és ha eléri a kívánt alkoholfokot, akkor nem erjeszik tovább. A kevésé korrekt eljárásban a kierjedt, magasabb alkoholfokú sört palackozás előtt erjesztetlen sörlével, vagy gazdaságos sörök esetében kezeltvízzel felhígítják. | |
|