Ma már egyre nagyobb teret hódít az otthoni, saját kezűleg készített élelmiszerek skálája. Most a sajtkészítés fortélyait írjuk le, ami szintén nem egy ördöngös feladat. Ennek fő alkotóeleme a háztáji, őstermelőtől származó friss tej, ugyanakkor még szükségünk lesz oltóanyagra (fermentációs eljárással készült, kimozinalapúra), ezt állattenyésztési üzletekben, vagy állatpatikákban is megtalálhatjuk, és végül egy konyhai hőmérőt is készítsünk elő. Egy liter tejből megközelítőleg 10–15 dkg sajt lesz.


hazi-sajt

Első lépés

Mindenképp a tejet le kell szűrni, amelyhez a legjobb egy darab géz. Miután ezzel készen vagyunk, a tejet pontosan 32 Celsius fokra fel kell melegítenünk.

Második lépés

Következik az oltás. A meleg tejhez ezután hozzáadjuk az oltóanyagot: 5 liter tejhez 1 ml szükséges. Ezt a mennyiséget egy fecskendő segítségével lehet megállapítani. Ezután kb. 30 percig állni hagyjuk, ameddig a tej megvastagodik, megalvad és lassan elválik az edény falától.

Harmadik lépés

Daraboljuk és aprítsuk. Lehetőleg egy fából készült késsel 4×4-es kockára vágjuk fel az megalvadt tejet, és várjuk meg, amíg a savó kicsöpög belőlük. Ezután egy habverővel óvatosan összetörjük, amíg babszemnyi nagyságú darabkák nem keletkeznek.

Negyedik lépés

Ezután a savót és a gélszerű sajtunkat szét kell választani. Le kell szűrni egy nagyobb szűrő segítségével. Ezt 30 perc alatt mindenképp végezzük el, mert azután már a darabkák nem állnak össze egységesen.

Ötödik lépés

Ez már könnyebb. Következik a sózás és fűszerezés. Ajánlott jódmentes sót használni. Lehet bele hagymadarabkákat, magokat, zöld fűszereket beletenni, ezeket nem árt a savóban kicsit áztatni, hogy könnyebben formálhatók legyenek és a sajtban is jobban megállják a helyüket.

Hatodik lépés

Formázás és szikkasztás következik. A kapott tejfehérjét szűrőbe tesszük, vagy gézbe csavarjuk, összegömbölyítjük és felkötözzük a kagyló fölé, hogy a maradék savó is lecsepegjen. 5–6 óra után már frissen is fogyasztható, de tovább is eláll, ha hűtőben tároljuk.