Csütörtök, 2024-11-14, 08:00:36
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 300
    Vendégek: 299
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Október » 25 » Így készül a mennyei ízvilágú, isteni hecsedli
    08:15:46
    Így készül a mennyei ízvilágú, isteni hecsedli

    Forrás: Sokszínű vidék | Kun Orsolya | 2022.10.24.

    Igazi vitaminbomba a csipkebogyó lekvár.

    A csipkebogyóban van a legtöbb C-vitamin a zöldségek és gyümölcsök közül, ez köztudomású. Nem véletlen tehát, hogy a kora őszi időszakban sokan igyekeznek összegyűjteni ebből az értékes gyógynövényből, amennyit csak tudnak, hogy aztán a megfázásos időszakban fogyaszthassák a forró, gyógyító italt belőle, ami támogatja az immunrendszert, védi a szívet és jót tesz a gyomornak is.

    Mi most egy másik tökéletes felhasználási módot szeretnénk megmutatni. Akinek van kedve, tea helyett lekvárt, vagy népi nevén hecsedlit is készíthet csipkebogyóból. Bár ebben az esetben a C-vitamin tartalma eltűnik, a többi beltartalma miatt még így is finom vitaminbomba.

    A receptet Kis Anna Mariannak köszönjük.

    A csipkebogyót leszedése után kiterítjük, és még egy hétig úgy hagyjuk, közben megtisztítjuk a szeméttől. Az egy hét után jól átmossuk, és egy nagy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy négy ujjnyival ellepje, majd lassú tűzön addig főzzük, míg jó puha nem lesz. Másnapig hagyjuk kihűlni.

    A megfőtt és kihűlt bogyót ledaráljuk, majd egy nagy szűrőn átpasszírozzuk, úgy, hogy csak a magja maradjon. Néha egy kicsi vizet lehet hozzá adni, úgy könnyebb vele dolgozni. (A passzírozáshoz mindenképpen érdemes vastag gumikesztyűt használni.)

    Galéria
     
    Kis Anna Maria
     

    A csipkebogyó belsejében egészen apró, szőrök találhatók. Hogy ezekből egészen biztosan ne maradjon a lekvárban, a már átpasszírozott, magmentes pépet egy sűrű fátyolszitán vagy nagyon sűrű lisztszitán még egyszer átpasszírozzuk. Itt is igényel egy kicsi vizet, hogy könnyebben dolgozzunk.

    Kis Anna Maria

    Ha az átpasszírozással készen vagyunk, megmérjük, hány liter, megint feltesszük főzni, és lefőzzük a felesleges vizet róla. Az a lényeg, hogy nagyon sűrű legyen.

    Miután jó sűrű lett, hozzáadunk literenként 500 gramm cukrot, majd felforraljuk. Forrástól számítva még 20-30 percet főzzük.

    Egy kistányéron teszteljük a sűrűséget – a lekvár akkor jó, ha kihűlve elég sűrű. A végén még kerül bele egy kis kanál citromsó (bioboltokban kapható), hogy a színe egy kicsit világosabb legyen. Tartósítószernek 10 literhez 10 gramm szalicilt teszünk bele.

    Galéria
     
    Kis Anna Maria

    Amikor a lekvár elkészült, üvegekbe töltjük, de egy napig nem zárjuk le. Meg kell várni, míg a teteje bebőrösödik Ezután már lezárható.

    Könnyítés, ha a csipkebogyót kevés vízben kuktában főzzük, utána maggal együtt turmixoljuk. Így is kell egyszer passzírozni, hogy szép sima és ,,szőr” mentes legyen.

    Jó étvágyat kívánunk!

    Kis Anna Maria 

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 158 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): receptek, lekvár, lekvás, lekvárok, befőzése, hecsedli, recept, csipkebogyó | Helyezés: 0.0/0