Csütörtök, 2024-05-02, 18:35:58
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5511]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [381]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [981]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [183]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4059]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [429]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1231]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2408]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [595]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [28]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4065]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2950]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [378]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3304]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 3
    Vendégek: 3
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Augusztus » 19 » Így készül a tökéletes alaplé
    08:58:56
    Így készül a tökéletes alaplé

    Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2022.08.18.

    Ha gazdag ízű levesre vagy mártásra vágyunk, érdemes sima víz helyett alaplével hígítani. Az alaplé ugyanis rengeteg ízt hordoz magában, így plusz árnyalatokkal gazdagítja a készülő ételt, amely sokkal izgalmasabb és komplexebb lesz – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.

    Az alaplé valójában csontleves. Hasonlóan készül, mint a vasárnapi húsleves, de húsos csont helyett csak csontokból és kevesebb zöldséggel, mint amit a családnak készítenénk.

    Ha elég nagy a fagyasztónk, érdemes időről időre megfőzni egy nagyobb mennyiséget, amit aztán kis adagokban lefagyasztunk, így mindig lesz mit tennünk a rizottóba, mártásba, levesekbe.

    Ha bármilyen étel készítésekor maradna pár felesleges csontunk, azt se dobjuk ki! Fazékba vele pár szál zöldség társaságában és máris kész a másnapi raguleves alapja.

    Alaplé készülhet bármilyen csontból: csirkéből, borjúból, marhából, de tengeri fogásokhoz halcsontból, rákpáncélból is készül változat.

    Nem szabad megfeledkezni a vegetáriánus, vagy vegán fogásokról sem, ezekhez húsmentesen, kizárólag zöldségekből készül az alaplé.

    Az esetek nagy részében, ha van kéznél semleges ízű világos csirkealaplé, azzal jók is vagyunk, készítsünk bármit, másra ritkán van szükségünk, sőt, az éttermek nagy része is azzal dolgozik. Van azonban számtalan más változat is.

    A világos csirkealaplé intenzívebb ízű testvére - a sötét csirke alaplé - ugyanúgy készül, mint a világos csirke alaplé, csak főzés előtt a csontokat sütőben, vagy serpenyőben megpirítjuk. A pirítástól a csontok megbarnulnak, és ez a maillard-reakciónak nevezett barnulás plusz aromákkal gazdagítja a levest, így a végeredmény íze is robosztusabb lesz. Az ilyen alaplé az intenzívebb ízeket kívánó ételekhez passzol.

    Ha az alapléből kis adagokban lefagyasztunk, mindig lesz mit tennünk a rizottóba, mártásba, levesekbe.Forrás: MTI/Beliczay László

     

    Sok étteremben borjúból készítik az alaplevet. A borjú íze némileg intenzívebb, mint a csirkehúsé, de még mindig elég semleges ahhoz, hogy a legtöbb étel alapjának megfeleljen. Marha alaplé készülhet pirított és nem pirított változatban is. Jóval robosztusabb íze van, mint a csirke és borjú alaplének, így leginkább vörös húsokból készült ételekhez, erőteljesebb mártásokhoz használható a legjobban.

    A visszafogott ízű halas vagy rákos ételekhez nem passzolnak a hús alapú alaplevek, így ezekhez fehér halak csontjából vagy rákpáncélból készül alaplé. A csont alapú levesekkel ellentétben ezek pár perc alatt megvannak.

    Bár a legtöbb zöldség alapú ételhez remekül használható a világos csirkealaplé, vegetáriánus és vegán fogások esetén természetesen szóba sem jöhetnek a hús alapú levesek, ezekhez húsmentesen, kizárólag zöldségekből készül az alaplé.

    Bár az alaplé nem teljesen olyan, mint a húsleves, ennek ellenére a húsleves maradéka is remekül felhasználható alapléként különböző ételekbe.

    Ezért soha ne öntsük ki egyetlen maradék cseppjét sem a vasárnapi csirkelevesnek! Ha marad, mindig fagyasszuk le, a készülő ételnél azonban mindig számoljunk a leves sótartalmával is.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 123 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): alaplé, táfelspicc, konyhai praktikák, készítése | Helyezés: 0.0/0