Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
05:57:38 Indul a globális csúcstalálkozó, ahol teljesen átalakítanák a világ élelmiszerrendszerét | |
Forrás: 444.hu | Horváth Bence | 2021.09.22. Csütörtökön kezdődik az ENSZ élelmiszer-ellátásról szóló eseménye, az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója New Yorkban. Ez 70 év alatt mindössze a hatodik ilyen csúcstalálkozó, és szervezői szerint az a célja, hogy fenntarthatóbb irányba terelje a világ mezőgazdaságát. Az esemény megálmodói emellett többek között az éhínségek végét szeretnék elérni 2030-ra. A korábbi hasonló csúcsoknak időnként valóban voltak kézzelfogható eredményei, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) például az 1943-as találkozó után született meg. Ugyanakkor idén a szervezők is arra számítanak, hogy kemény viták kísérik majd a tanácskozást, hiszen az élelmiszer-termelés terén rengeteg a konfliktus a különféle érdekeltségű szereplők között: nemzetgazdasági érdekek ütközhetnek globális célokkal, ahogy a gigantikus óriásvállalatok is teljesen mást akarnak, mint az apró, lokális gazdaságok képviselői, és aligha értenek egyet bármiben azok, akik az argoökológia módszertanában hisznek, azokkal, akik szerint a több génszerkesztés és biotechnológia jelentheti a megoldást a problémákra. Hogy milyen fontosabb témák merülnek majd fel, azt azért is lehet előre látni, mert nemrég a csúcstalálkozó tudományos megalapozását összeállító szakértői csoport négy vezetője közös cikket publikált a Nature című folyóiratban, melyben összefoglalták, hogy szerintük mire lenne érdemes fókuszálni. Ami most van, az nem jóJoachim von Braun, Kaosar Afsana, Louise O. Fresco és Mohamed Hassan azzal kezdi a cikkét, hogy a világ élelmiszerrendszere kaotikus képet mutat: miközben minden tizedik ember alultáplált, addig tízből négy ember túlsúlyos. A világ lakosságának közel harmada nem engedheti meg magának, hogy egészségesen étkezzen, az élelmiszer-ellátást pedig hőhullámok, áradások, aszályok és háborúk zavarják világszerte. Emellett 2020-ban 15 százalékkal nőtt az éhezők száma 2019-hez képest. Ezt részben a koronavírus, de részben fegyveres konfliktusok is okozták. A négy kutató szerint az is világos, hogy a jelenlegi rendszernek a bolygó is vesztese: az élelmiszerszektor felelős a kibocsátott üvegházhatású gázok közel harmadáért, a nagy léptékű mezőgazdaság felelős az erdőirtások jelentős részéért, a nem megfelelő gazdálkodási módszerek pedig tönkreteszlik a talajt és kimerítik a vízkészleteket, illetve csökkentik a biodiverzitást is. A csúcstalálkozó tudományos hátterét összeállító tudósbizottság négy vezetője arról ír cikkében, hogy az eseményen a globális élelmiszerrendszer átalakításának szükségessége mellett fognak érvelni. Mint írják, szerintük nemcsak politikai, de társadalmi, gazdasági és technológiai téren is szükség van a változásokra. Azt persze tudják, hogy ez nem egyszerű feladat: az élelmezés kérdése a társadalmak működésének minden szintjét áthatja. Az előkészítő munka során több mint 50 jelentést állítottak össze a világ vezető kutatói, ezekből összesen hét szempontot választottak a csúcstalálkozó témáihoz:
Az egészséges és magas tápértékű élelmiszernek hozzáférhetőbbnek és megfizethetőbbnek kell lennie. Ehhez tudományos áttörésekre is szükség lehet, és érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen eszközök tűnnek hatékonynak: például Tanzániában és Etiópiában a fokozott öntözés a kis gazdaságokban növelte a termelékenységet, az étrendek változatosságát és a gazdálkodók bevételeit is. Gazdálkdó és fia Sokoto államban, Nigériában Fotó: LUIS TATO/AFP Három dologra érdemes odafigyelni ezen a téren: egyrészt a kutatás-fejlesztési erőforrásokat arra kell átcsoportosítani, hogy fenntartható módon nőjön a mezőgazdaság termelékenysége. Másrészt vissza kell nyesni az élelmiszer-pazarlást, harmadrészt pedig meg kell jelennie a szociális programokban az egészséges étkezéssel kapcsolatos szempontoknak.
Ahogy egyre globálisabb és összetettebb lett az élelmezés, úgy lett egyre kiszolgáltatottabb a rendszer. Ezeket a kockázatokat mindenképp jobban meg kell ismernünk. 2008-ban például az aszályok, a bioüzemanyagok terjedése és a pénzügyi spekuláció együtt hajtotta fel az élelmiszerárakat. Tavaly pedig a koronavírus-járvány és a fegyveres konfliktusok miatt drágult Afrika-szerte az élelmiszer. Sikeres helyi monitorrendszerek már léteznek, de szükség van nagyobb léptékű eszközökre, illetve gazdasági megoldásokra is. Példaként említenek egy kenyai kezdeményezést, ahol a gazdák egy telefonos applikáció révén értesülhetnek a különféle kártevők terjedéséről, az időjárási kockázatokról és a piaci trendekről is.
A szegénység és a nemi, etnikai és életkoralapú diszkrimináció a világon sok embert megakadályoz abban, hogy egészséges élelmiszerhez juthasson hozzá. Emellett szükség van arra is, hogy világszerte védjék a kisbirtokosok jogait. A kutatók a technológiai innovációk felől látnak reményteli lehetőségeket: Ghánában például egy blockchain-alapú rendszer biztosítja, hogy a kisbirtokosok ne veszíthessék el a földjeik fölötti jogokat.
Több kutatás kell azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet helyreállítani a talajok egészséges állapotát, illetve hogyan lehet javítani a növénytermesztés hatékonyságán, és hogyan lehet visszaállítani a talaj széntartalmát. Szükség van az alternatív fehérjeforrások terjedésére is, a növényi- illetve a rovaralapú fehérjékre, többek között a takarmányozásban is. De a kutatók emellett olyan fejlesztendő területeket említenek, mint azok az alacsony műtrágyaigényű növénytermesztési módszerek, a különféle génmódosítási eljárások, melyek ellenállóbbá és jobban termővé tehetik a növényeket.
A talaj, a földek és a vízkészletek fenntartható menedzselésének elősegítésére is szükség van. A négy szerző többek között a különféle technológiai eszközök elterjedésében látja a megoldást: távoli szenzorok, melyek folyamatosan ellenőrzik a talaj minőségét, drónok és AI-rendszerek, melyek kiszúrják, hogy hol van szükség trágyázásra vagy öntözésre, vagy hogy hol bukkantak fel kártevők. Ugyanígy fontos a biodiverzitás védelme, az őslakos, tradicionális élelmiszer- és erdészeti rendszereket pedig szervesen kell beilleszteni a nemzeti mezőgazdasági rendszerekbe.
Ha az élelmiszer-termelés fenntarthatóságáról beszélnek, a legtöbb szó általában a szárazföldi mezőgazdaságra esik, de legalább ennyire fontos, hogy a vízre alapozott élelmiszer-termelés is fenntarthatóan történjen.
Már az eddigi szempontokból is lehetett érezni, hogy a szerzők számára hangsúlyosak a különféle AI-alapú, digitális eszközök, és cikkük végén egy külön pontban térnek ki erre. Mint írják, a szenzorokat, robotokat és AI-eszközöket világszerte egyre több gazdaságban használják, a növénytermesztéstől a tehenek megfejéséig számtalan példa akad már. A szenzorok alkalmasak lehetnek például arra, hogy ellenőrizzék a hozzávalók eredetét és minőségét végig, a teljes feldolgozási lánc során, csökkentve ezzel az élelmiszer-veszteséget és biztosítva az élelmiszer-biztonságot. De sok gazdálkodó még mindig nem fér hozzá ezekhez az eszközök, ezért a négy kutató szerint szükséges ezeknek a lehetőségeknek a terjesztése, akár kölcsönzői modellek révén is. A három teendőAfsana, Fresco, von Braun és Hassan a cikke végén három konkrét célt is meghatároz, melyre szerintük a csúcstalálkozónak ki kéne futnia: Sokkal több pénz kell: azt javasolják, hogy a kormányok legalább a GDP egy százalékát költsék az élelmiszerrendszerekkel kapcsolatos kutatásokra, a szegényebb országoknak pedig anyagi támogatással segíteni kell abban, hogy elérhessék ezt a célt. Az éhezés felszámolásához egy kötvényalap létrehozását is javasolják, ami mögött az IMF és a Világbank állhatna. Gyümölcsárus nagy esőben, a pakisztáni Lahorban Fotó: ARIF ALI/AFP Növelni kell a kutatói-tudományos erőforrásokat: többek között ezt az alapot is lehetne arra használni, hogy a fejlődő országokban több forrás juthasson a fenntartható élelmiszer-ellátással összefüggő kutatás-fejlesztésre. Szerintük a Globális Észak és a Globális Dél országai közötti kutatói infrastruktúrák és adatok megosztása jó kezdetet jelenthetne. Erősebb tudományos és politikai együttműködés kell: a kutatók azt szeretnék, ha az ENSZ a klíma- vagy a biodiverzitás témájához hasonlóan az élelmiszerrendszerek terén is megalkotna egy kormányközi egyezményt, ami segíthetne a vállalások véghezvitelében. Sokan nem elégedettekA csúcstalálkozót az ENSZ főtitkára, António Guterres hívta össze, és az esemény még el sem indult, de már a felkészítő szakaszban sok kritika érte. Legutóbb az ENSZ különleges jelentéstevője, Michael Fakhri nevezte elitistának és a vállalati érdekeket kiszolgálónak a találkozót. Fakhri a Guardiannak beszélt arról, hogy ezen a találkozón sem az fog szóba kerülni, hogy az ételhez való hozzájutást jogként kéne elismerni, de az egyenlőtlenségek és a számon kérhetőség kérdése is hiányzik a napirendről. Az ENSZ jelentéstevője szerint erre azért van így, mert alapvetően az ipari-vállalati érdekeket kiszolgáló kutatók és tudományos intézmények voltak felelősek a program összeállításáért. Már tavaly többen tiltakozva fogadták a hírt, hogy Guterres az egykori ruandai mezőgazdasági minisztert, Agnes Kalibatát kérte fel a csúcstalálkozó vezetésére, aki az afrikai zöldforradalmat elősegítő szövetség elnöke volt, és akit sok kritika ért azért, mert környezeti szempontból ártalmas, üzleti szempontoknak alárendelt gyakorlatokat népszerűsített. A Guardian cikke megjegyzi, hogy márciusban pedig a több mint 500 civilszervezetet és rajtuk keresztül 300 millió embert összefogó Civil Society and Indigenous Peoples’ Mechanism jelentette be, hogy bojkottálni fogják a találkozót, és helyette saját eseményt hoznak létre. Fakhri szerint annak ellenére, hogy a nagyvállalatok potenciális káros szerepe kérdésként sem merül fel majd a csúcson, így is lehet haszna a találkozónak: hatására a kormányok például nagyobb hangsúlyt fektethetnek majd a nemzeti élelmiszer-szabályozások kidolgozására. | |
|