Teljesen új fejezetet nyithat az iPhone-ok történetében az a biztonsági rés, aminek részleteit egy szakértő a napokban hozta nyilvánosságra. A "checkm8"-nek (magyarul: "sakk-matt"-nak) elnevezett és több száz millió almás mobilt érintő hibát ugyanis gyakorlatilag lehetetlen javítani, mivel az a készülékek csak olvasható memóriájában található meg.

Utóbbi az ún. bootROM - az első kód, amit a telefonok bekapcsolásuk után elkezdenek futtatni, és ami egy nem írható chipben található meg. Így a benne talált sebezhetőséget csakis úgy lehetne lezárni, ha a szóban forgó lapka maga, illetve az annak otthont adó alaplap kerülne kicserélésre egy, már javított kódot tartalmazó változattal - ez azonban gazdaságosan nem oldható meg.

A sebezhetőség az iPhone 2011-ben kiadott 4s változatától kezdve a 2017-ben bemutatott iPhone 8-ig, illetve iPhone X-ig minden almás mobilt érint, amikből világszerte több száz millió példány lehet jelenleg is használatban. Az ezek utáni változatok ugyanakkor nem érintettek, ami arra utal, hogy az Apple tudhatott a sebezhetőségről, és szép csendben, a felhasználók tudta nélkül javíthatta azt.

Az egyetlen jó hír az üggyel kapcsolatban, hogy a biztonsági rés kihasználásához fizikai hozzáférés szükséges az iPhone-okhoz, ami drasztikus módon lecsökkenti annak esélyét, hogy valaki ellen fel tudják használni azt. Ezen kívül bármilyen, az érintett készülékeken végzett módosítás azok ki- és újrabekapcsolásával is elveszik, így állandó jelleggel nem lehet kémprogramot vagy más rosszindulatú kódot telepíteni rájuk.

Ennek ellenére mostantól a szóban forgó almás mobilok felhasználói jobban teszik ha alaposan meggondolják kinek adják oda iPhone-jaikat akár csak egy rövid időre is.

Ugyanakkor a biztonsági kutatók közül sokan kifejezetten örülhetnek is a sebezhetőségeknek, mert azt jelenti, hogy mostantól korábban elképzelhetetlen mélységben elemezhetik majd az Apple készülékeinek működését, amit ráadásul utóbbi frissítésekkel sem fog tudni megakadályozni.