A Microsoft a napokban végre javította azt, a Windows-okban még egy hónapja felfedezett súlyos hibát, ami egy speciális fájl megnyitásának kísérlete esetén tönkretehette a számítógép háttértárán tárolt adatokat. Redmond ugyanakkor a javítást egyelőre nem tette elérhetővé az átlagfelhasználók számára - és nem tudni, hogy mikor fogja ezt megtenni.

 

Ennek oka az, hogy a Microsoft egyelőre csak a Windows 10 legújabb, Insider előzetesében küszöbölte ki a hibát, a Windows 10 stabil változatát használók számára azonban nem adott ki foltot annak javítására. Ez fontos lenne, mert mint korábban már rámutattak: a bugot hackerek akár a Windows-ok megtámadására is felhasználhatják, üzemkiesést és potenciálisan komoly adatvesztést is okozva a felhasználóknak.

Bár a Microsoft szerint a hiba aktiválása nem okozza a háttértár tényleges sérülését, és azon az adatok a chkdsk segédprogram a rendszer újraindítását követő automatikus végrehajtása után maradéktalanul ismét elérhetővé válnak, egyes tesztelők szerint ez nincs így, és a bug akár az érintett Windows-telepítés teljes indíthatatlanságát is okozhatja. A hiba távolról történő kihasználása ellen egyébként időközben több böngésző is védelmet vezetett be, de így is maradt még arra lehetőség a hackerek számára.

Jelenleg nem tudni, hogy a Microsoft a javítást mikor fogja elérhetővé tenni a Windows 10 hétköznapi változatát használók számára, és jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy az még talán a rendszer hamarosan várt 21H1 frissítésében sem lesz ott alapból. Addig a felhasználók egyetlen védekezési módja a buggal szemben egy független cég által már korábban elkészített minifolt lehet, amit mindenki ingyen letölthet.