A napokban több gyártó is kénytelen volt elismerni, hogy megalapozottnak bizonyultak azok, a korábban velük szemben felmerült vádak, amik szerint titokban elkezdték lassítani merevlemezeik. Kiderült ugyanis, hogy a Seagate, a WD és a Toshiba is részben SMR technológiájúra cserélte egyes merevlemezei belsejét, amit ugyan olcsóbban tudnak gyártani, viszont ami lassabb működést eredményez a felhasználók számára.

 

A "Shingled Magnetic Recording" (SMR) önmagában egy hasznos eljárás, ami már évek óta alkalmazásra kerül számos merevlemezben, mert segítségével korábban elképzelhetetlen magasságba lehet emelni azok kapacitását. A technológia ugyanis lehetővé teszi az egységek számára, hogy azok a megszokottnál szorosabban tárolják egymás mellett a sávokat és az adatokat a merevlemezek korongjain - ezért cserébe azonban jóval lassabb írási sebességgel kell fizetni.

A problémát a jelenlegi ügyben az képezi, hogy a gyártók anélkül kezdték el ilyen technológiára cserélni több modellsorozatuk belsejét, hogy erről adatlapjaikon tájékoztatták volna a felhasználókat, illetve, hogy a változtatás következtében újabb egységeik a korábbiaknál lassabban működővé váltak. Annyira, hogy így egyes alkalmazási területeken, ahol elvárás egy bizonyos adatráta folyamatos biztosításának képessége, illetve RAID konfigurációkban - ahol fontos, hogy minden merevlemeznek azonos sebessége legyen - problémát és adatvesztést kezdtek okozni a felhasználóknak.

Az érintett merevlemezek között ott vannak a WD Red egységei (2TB - 6TB), a Seagate Barracuda sorozatának több változata (ST8000DM004 és ST500DM000), valamint a Toshiba egyes P300 meghajtói (HDWD240UZSVA, HDWD260UZSVA) is.

Jelenleg valószínűtlennek tűnik, hogy ezekben a gyártók visszaálljanak a régebbi technológiára, de a felhasználóknak mindenképpen érdemes tudniuk arról, hogy ha ilyen egységeket cserélnek a fenti konfigurációkban, akkor problémákra számíthatnak ha azokból az új, immár SMR-es változatokat sikerül beszerezniük.