Az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy sikerrel elfogadott egy olyan szabályozást aminek köszönhetően a jövőben csak az eddigieknél jobban javítható, így tartósabb háztartási gépeket lehet majd forgalomba hozni. Az új szabályok értelmében ugyanis a gyártók 2021-től csak olyan készülékeket dobhatnak majd piacra, amiknek főbb elhasználódó elemeit könnyen ki lehet cserélni - ehhez pedig alkatrészeket is kell majd biztosítaniuk.

Ez elsősorban majd az olyan háztartási gépek, mint pl. a tévék, a hűtők, a mosógépek és mosogatógépek élettartamát hosszabbíthatja majd meg jelentős mértékben, ezzel pedig a keletkezett elektronikai hulladék mennyisége is csökkenhet majd. A cserealkatrészeket a gyártóknak legalább 10 évig kell majd biztosítaniuk készülékeikhez, és azokat elérhetővé kell tenniük bármilyen a szóban forgó gépek javításával foglalkozó cég számára.

Ezen kívül előírás lesz az is, hogy a javításhoz ne legyenek szükségesek speciális eszközök (pl. speciális csavarhúzók, lehúzók, stb.), hanem mindennapi általános célú szerszámokkal el lehessen végezni azokat. A szabályozás az Európába külföldről behozott berendezésekre is vonatkozni fog, tehát pl. Nagy-Britanniában vagy Kínában gyártott készülékeket is csak akkor lehet majd forgalomba hozni, ha azok gyártói vállalják a fenti alkatrészellátási és egyéb feltételeket.

Becslések szerint az új szabályoknak köszönhetően az átlagos európai háztartások évente mintegy 150 eurónyi (50 ezer forintnyi) kiadást spórolhatnak majd meg azon keresztül, hogy berendezéseik tovább lehetnek majd működőképesek, illetve olcsóbban és könnyebben lesznek javíthatók.