Eddig ugyanis ha egy felhasználó beírta egy weblap nevét a Chrome címsorába, a böngésző HTTP kapcsolaton próbálta elérni azt, és csak akkor tért át a biztonságos HTTPS használatára, ha a weblap kifejezetten utasította erre, vagy a felhasználó eleve előírta ezt részére a cím részeként. Így az olyan kiszolgálók esetében, amik HTTP és HTTPS protokollal is elérhetők voltak, a szoftver nem mindig a biztonságos kapcsolatot használta a kommunikációra.

Mostantól ez meg fog változni: a Chrome alapból utóbbira (tehát a HTTPS használatára) fog törekedni, és csak akkor folyamodik a titkosítás nélküli HTTP kapcsolat használatára, ha a weblap a HTTPS kapcsolatfelvételi kérésre nem reagál vagy elutasítja azt. Ugyanakkor emiatt az ilyen weblapok elérése lassabbá fog válni alatta, hiszen a böngésző be fogja várni a szerver reakcióját, míg a biztonságos elérést kínáló weblapok picit gyorsabban nyílhatnak majd meg, az eleve a HTTPS kapcsolaton át történő megszólítás miatt.

Összességében a felhasználók legtöbbje gyorsulásra számíthat majd, mivel a Chrome-ban megnyitott weboldalak legtöbbje HTTPS kapcsolaton át (vagy azon át is) érhető el, így ebből a szempontból is logikus választás az erre történő áttérés. Ugyanakkor a Google megjegyzi, hogy mivel további optimalizációkat tervez végrehajtani a folyamaton, ezért a változást csak a Chrome egy későbbi kiadásában fogja majd bevezetni.