A Microsoft a napokban jelentős változásokat jelentett be a Windows 10 és Windows Server 2016 frissítési mechanizmusának működésében. A változások elsősorban az említett rendszerek vállalati használói számára hoznak igazán jelentős változásokat, bár a Windows Update-en keresztül karbantartott egyéni telepítés frissítési rendszere is változni fog, amiből azonban a végfelhasználók keveset fognak észrevenni.

A Microsoft eddig a szóban forgó rendszerekhez összesen három különböző típusban tett elérhetővé az ún. minőségi (nem biztonsági) jellegű frissítéseket minden havonta. A Full, Express és Delta frissítések abban tértek el egymástól, hogy csak a legutolsó havi vagy korábbi frissítéseket is tartalmaztak -e, illetve, hogy csak a megváltozott fájlok voltak -e megtalálhatók bennük, vagy a frissült komponensek minden állománya.

A háromfajta régi és az új frissítési csomagok méretének viszonya
A háromfajta régi és az új frissítési csomagok méretének viszonya

Ettől függően különböző helyzetekben lehetett előnyösen alkalmazni őket, attól függően, hogy a célgépek milyen frissítettségi állapotban voltak. A Windows Update a megfelelő csomag kiválasztását saját hatáskörben megoldotta, a vállalati rendszergazdáknak azonban maguknak kellett válogatniuk a frissítési módok között, ami körülményes volt, ráadásul sokszor a szükségesnél nagyobb hálózati terhelést okozott, a több különböző frissítőcsomag terjesztésének szükségessége miatt.

Az új szisztémában azonban a Microsoft már csak egyetlen frissítőcsomagot fog kiadni, és ezzel lehet majd minden gépet egységesen frissíteni. Redmond szerint így a vállalati rendszergazdák számára nem csak egyszerűbbé válik majd a céges gépflotta frissen tartása, de az kevesebb hálózati forgalmat is fog keletkeztetni. A Microsoft szerint ráadásul az egyénileg, Windows Update-n keresztül frissített gépek is gyorsabban fognak majd frissülni.

Az új frissítési rendszer a tervek szerint 2019 februárjától fog életbe lépni.