A Microsoft hétfőn soron kívül adott ki javítást Windows rendszercsaládjához, miután kiderült, hogy annak tagjai egy rendkívül veszélyes sebezhetőséget tartalmaznak. Az alaprendszerbe épített Internet Explorer böngészőben azonosított, "kritikus" besorolású sérülékenység révén támadók akár a gép feletti ellenőrzést is átvehetik - ráadásul állítólag ezt már tömegesen meg is teszik.

Redmond szerint ugyanis a sebezhetőségeket már aktívan ki is használják az interneten - ezért is döntött a cég a javítás soron kívüli publikálása mellett. A hiba a Windows 7-től kezdve a Windows 10-ig bezárólag - beleértve a Windows Server kiadásokat is - a rendszer minden jelenleg még támogatott verzióját, illetve az azokba integrált Internet Explorer 10 és 11 verziókat is érinti.

A foltok ennek ellenére nem települnek automatikusan a gépekre, hanem csak azok kapják meg őket, akik az opcionális frissítések közül kiválasztják őket.

A Microsoft egyébként egyelőre nem árul el részleteket a sebezhetőség lényegéről, csak azt, hogy az a szkripteléssel kapcsolatos. Így feltételezhető - bár nem biztos - hogy a szkriptek teljes tiltásával a böngészőben a hiba kihasználása a folt telepítése nélkül is megakadályozható lehet.