Bár a megoldás az asztali gépek felhasználói számára is könnyebbséget, illetve egyszerűbbséget jelenthet (hiszen szükségtelenné teheti a vackolást a firmware-frissítések USB-meghajtóra történő másolásával, majd újraindítás után a BIOS setupból történő telepítésével), elsősorban szerverek esetében juthat kiemelten fontos szerephez. Itt ugyanis segítségével szinte nullára is redukálható az ún. SLA-kban gyakran igen szigorúan szabályozott szolgáltatáskiesési idő a nélkül, hogy ehhez a frissítéseket el kellene hanyagolni.

Az Intel az új, újraindítás nélküli firmware-frissítést lehetővé tevő kódokat a napokban már be is küldte a Linux kernel központi kódtárába, így az a nyílt forrású operációs rendszer alól már hamarosan elérhető lehet. A vállalat ugyanakkor azt nem közölte, hogy milyen termékei fogják támogatni ennek használatát, és hogy azok kizárólag csak sajátmárkás alaplapjain, vagy az ő chipkészleteivel szerelt, de harmadik felek által gyártott termékeken is elérhetők lehetnek -e majd.

Ezen kívül érdemes megjegyezni, hogy amennyiben az Intel az új interfész megvalósítása során valamilyen biztonsági balkövést követ el, az akár vírusok és kémprogramok számára is új lehetőségeket nyithat majd, hiszen kihasználásával azok esetleg működés közben, észrevétlenül is beférkőzhetnek majd a gép legalapvetőbb rutinjaiba is, ahonnan ráadásul megakadályozhatják majd detektálásukat és eltávolításukat is.