Az egyik opció például letiltja a programok független forrásból, illetve .apk fájlokból történő telepítését, az ún. sideloading-ot. Utóbbinak legitim felhasználási módja is vannak, de aki ezekkel nem tervez élni, egyszerűen bekapcsolhatja az Auto Blocker megfelelő opcóját, aminek hatására telefonja meg fogja gátolni alkalmazások ilyen módon történő telepítését, pl. social engineering vagy más technikák segítségével.

Az Auto Blocker egy másik opciója - ha be van kapcsolva - folyamatosan vizsgálja a futó alkalmazások tevékenységét, és riaszt, ha ennek során olyasmit tapasztal, ami inkább a vírusokra és más kártevőkre jellemző. Egy harmadik opció a készülékek számára az USB-csatlakozón keresztüli parancsok küldését és szoftver feltöltésének lehetőségét tiltja meg, ami pl. akkor jöhet jól, ha egy ismeretlen helyen vagy idegenek adapterével kénytelen telefonját tölteni - hiszen ekkor így nem lehet majd ezt a készülék manipulálására és megfertőzésére felhasználni.

Az Auto Blocker részét képező Message Guard ezzel szemben a telefonra érkező üzenetek tartalmát vizsgálja meg potenciálisan veszélyes utasítások és linkek után kutatva abban. A megoldás sikeresen védheti meg a felhasználókat az ún. Zero Click - azaz kattintást, együttműködést nem igénylő - támadásokkal szemben, pl. amikor egy SMS-ben vagy MMS-ben rejtenek el valami kártékony támadókódot, de a chatprogramokon keresztül kapott veszélyes utasítások és linkek terjedését is akadályozza.

Az egyetlen rossz hír, hogy Auto Blocker kizárólag azokra a készülékekre érhető el, amikre feltelepítették a Samsung One UI 6 rendszerét - ezek köre pedig egyelőre a Galaxy S23 modellekre korlátozódik, és az elkövetkező hetekben és hónapokban is a cég készülékeinek csak egy része fogja megkapni azt.