A Microsoft a múlt hét kedden kiadott szokásos havi foltcsomagba egy olyan hiba javítását is belerakta, amit a felhasználók jelentős része már tűkön ülve várt hónapok óta - vették észre szemfüles júzerek. A foltpakk felrakását követően ugyanis végre megszűnik az a probléma, hogy a Windows 10-et egy speciális nevű fájl megnyitásával rá lehet venni a merevlemez tartalmának potenciális megsemmisítésére.

 

A hibát még tavaly nyáron fedezték fel kutatók és értesítették róla a Microsoft, de utóbbi még az idei év elejére sem készítette el a javítást hozzá, amikor is a probléma és kihasználásának módja széles nyilvánosságot kapott. Innentől kezdve bármilyen rosszindulató felhasználó vagy hacker aktiválhatta a hibát, ami Redmond szerint ugyan csak látszólag okozott hibát, számos felhasználó viszont arról számolt be, hogy tényleges is adatvesztés áldozatává vált, illetve gépe indíthatatlanná vált miatta.

A Microsoft végül a Windows 10 következő verziójának március elején kiadott egy előzetesében javította a hibát, de ez még akkor is csak az Insider felhasználók számára vált elérhetővé, a rendszer stabil kiadását használók számára nem. Nekik csak a múlt keddi foltpakkal érkezett meg a javítás - de így végre ők is védve érezhetik magukat annak kihasználásával szemben.

Az továbbra sem egyértelmű, hogy a Microsoftnak mégis mi tartott ilyen sokáig a hiba javításán, amikor egy független cég már pár héttel ismertté válása után kiadott rá egy gyorsjavítást, ami hatékonyan akadályozta meg kihasználását, mindössze az inkriminált fájlnév megnyitásának megakadályozásával. Elképzelhető, hogy Redmond komolyabb, mélyreható problémát azonosított a bug kapcsán az NTFS meghajtóban, ami átfogó átalakításokat igényelt, de ennek ellenére ő is kiadhatott volt már korábban is egy hasonló gyorsjavítást legalább a már ismertté vált kihasználási módok blokkolására.