A hét elején a Microsoft által birtokolt GitHub visszaállította azon, YouTube videók letöltésére használható könyvtár forráskódjának elérhetőségét, amit még a múlt hónap végén "törölt". A YouTube-DL-t még az amerikai zenekiadók szövetsége, a RIAA akarta volna eltávolíttatni arra hivatkozva, hogy az kalózszoftvert képez - de kiderült, hogy erre valójában semmi jogalapjuk sincs.

 

A RIAA akcióját már eredetileg is többen kritizálták azon az alapon, hogy az már formailag sem teljesítette a törlés jogalapjaként megjelölt ún. DMCA törvényben az eltávolítási kérelmekkel kapcsolatban előírtakat. Később azonban kiderült, hogy tartalmilag sincs semmi alapja a kérésnek, mivel - szemben a RIAA állításaival - a YouTube-DL valójában abszolút nem sérti meg a törvény a másolásvédelmi eljárások megkerülését tiltó általános rendelkezéseit sem, függetlenül attól, hogy milyen videókon használják fel.

Emiatt a GitHub úgy döntött, hogy visszaállítja a kódtár elérhetőségét, ami így gyakorlatilag onnan folytathatja működését, ahol az korábban abbamaradt. Ugyanakkor az oldal bejelentette azt is, hogy alaposan átalakítja a DMCA eltávolítási kérések kezelésének folyamatát, és a jövőben szakértők és jogászok segítségével alaposan megvizsgáltatja majd az azokban foglaltakat, mielőtt lépéseket tesz a panasz tárgyát képező projektekkel szemben.

A DMCA rendszert egyébként már régóta sok kritika éri amiatt, mert nem definiál hatékony retorziós mechanizmust a hamis, illetve alaptalan vagy jogtalan beadványokat benyújtó szervezetekkel (mint jelen esetben a RIAA) szemben, így utóbbiak gyakran visszaélnek vele, olyan alkotások eltávolítását is kérve a törvényre hivatkozva, amik valójában nem sértik meg annak rendelkezéseit, vagy más módon jogosnak bizonyulnak, de amik készítői nem tudják vagy nem akarják az ennek bizonyítására szolgáló költséges jogi eljárást megfinanszírozni.